Бончевци се включиха в кампанията за реставрация на паметника Шипка

Учениците от 5 „б” клас на СОУ”Нешо Бончев” се включиха в националната кампания за събиране на средства за реставрация на паметника Шипка. На тази кауза посветиха и тържеството по случай успешното им завършване на учебната година. На 15 юни в залата на НЧ „Виделина – 1865”  петокласниците  представиха пред своите родители и близки  спектакъла „Чудното цвете”.

P1100086 P1100091 P1100099  

Специален гост на бончевци беше директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов. Той поздрави учениците за родолюбивата инициатива и ги изненада с подаръци – сувенири с паметника Шипка. „Не е важно колко ще дарите, важно е отношението, което показвате. Това трябва да го има всеки българин”, подчерта Ангелов. Заместник директорът на СОУ „Нешо Бончев” Ани Горинова също поздрави момчетата и момичетата за благородната инициатива и лично се включи в дарителската кампания.

P1100083 P1100110 P1100115P1100112

 

В символичната кутия за дарения, поставена във фоайето на читалището бяха събрани 300 лева. Националната благотворителна кампания за събиране на средства за реставрация на паметника на връх Шипка продължава. Събраната до момента сума възлиза на над 50 000 лева, съобщи на тържеството Чавдар Ангелов.

P1100081

Последният по-сериозен ремонт на Паметника на свободата е бил направен през 1982-1983 г., след което последвали козметични ремонти през 90-те години на миналия век. От тогава до сега нищо не е било правено. Паметникът на връх Шипка (навремето връх Свети Никола) е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на заветния връх. Средствата за изграждането му са събирани като доброволни дарения от целия народ. Всяка година на 3 март хиляди българи изкачват стъпалата до монумента, за да се поклонят пред саможертвата на българските опълченци, бранили заветния връх с камъни, дървета и телата на убитите си съратници.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn