Бончевци ще посетят ЦЕРН. Поискаха финансова помощ

Финансово подпомагане поискаха от СОУ „Нешо Бончев”, Панагюрище, за да могат възпитаници на школото да посетят Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Писмото с искането им е входирано до Общински съвет-Панагюрище от старши учителя Теменужка Хаинова.

В учебното посещение на ЦЕРН в началото на юли ще се включат ученици, постигнали високи успехи на олимпиади по различни учебни дисциплини. През миналата година учителите по астрономия и физика Теменужка Хаинова и Радка Семова бяха в Женева на седмичен квалификационен курс в ЦЕРН.
Европейската организация за ядрени изследвания е най-голямата лаборатория в света по физика на елементарните частици. Организацията, основана през 1954 г., е разположена на границата между Франция и Швейцария. Основната й функция е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.
В ЦЕРН постоянно работят приблизително 2500 човека, както и около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти, от 85 националности участват в международните експерименти на ЦЕРН и работят там временно.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn