Броени дни за смяна на личния лекар

До 30 юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар, напомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази смяна може да се извърши два пъти в годината – през юни и през декември.  За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар – тя се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса, след направена регистрация при новоизбрания общопрактикуващ лекар. Освен регистрационен формуляр пациентът трябва да представи и здравноосигурителната си книжка.

От Здравната каза напомнят също, че първоначален избор на личен лекар може да бъде направен по всяко време, извън законоустановените срокове (1–30 юни и 1–31 декември) като се попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ. Извън регламентираните срокове нов избор на личен лекар може да бъде направен при промяна на настоящ адрес и при прекратяване на договора на личния лекар. Когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Припомняме, че 346 здравноосигурени лица от община Панагюрище смениха личния си лекар през месец декември 2021 година. Сред тях нямаше здравноосигурени лица, възползвали от правото си на избор на общопрактикуващ лекар чрез подаване на регистрационна форма по електронен път.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn