Броят бездомните кучета веднъж на 2 години

Наредба за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на страната и за процедурите по нейното изпълнение е предложена за обществено обсъждане. Това става ясно от публикация в сайта за обществени консултации strategy.bg. Текстът е предложен от земеделското министерство. Срокът за даването на предложения е 21 декември.

За прилагане на въпросната националната програма се извършва преброяване на безстопанствените кучета в населените места на територията на съответната община. За реализацията му министърът на земеделието, храните и горите издава заповед и определя срок за извършване на преброяване на безстопанствените кучета на територията на страната.

В проекта за наредба се предлага още преброяването и кастрацията на бездомните псета да се организира от общините. То се извършва на всеки две години се извършва в периода март-юни или септември-ноември Преброява се всяко куче, намиращо се на обществено място без видимо присъствие на собственик. отчита се приблизителната възраст, пол, видимо здравословно състояние и наличието или липсата на видима маркировка за извършена кастрация. В преброяването не се допускат да участват лица, извършващи кастрация и обработка на кучетата по Националната програма на територията на съответната община.

В срок от 20 работни дни след приключването му се съставя общ протокол за безстопанствените кучета на територията на общината. Неосиновените кучета, с установена регистрация се връщат по местата на залавянето им. Не се допуска връщане на кучета в дворове на детски ясли и градини, училища, болници и в близост до площадки за игра на деца, автомагистрали и летища.

Информацията за преброените, кастрирани и обезпаразитени бездомни кучета ще се подава на БАБХ от общините.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn