Броят на заразените с COVID-19 в област Пазарджик е 913. В системата на образованието коронавирусът е засегнал 3 учители и 2 ученици

Областният щаб кризисен щаб за борба с COVID-19 представи актуална информация за заболеваемостта в региона. Общият брой заразени е 913, от тях 38 са хоспитализирани. Данните представи заместник-областният управител Йордан Кожухаров. В момента на интензивно лечение са трима пациенти. 173 лица са на домашно лечение, а 619 са излекувани. Под карантина в момента са 293 лица.

85 са медицинските лица, заразени от началото на пандемията, като 80 са оздравели. Институциите продължават да работят в синхрон при засилени мерки за контрол, съобразно инструкциите на министъра на здравеопазването, каза още Йордан Кожухаров. Провежда се контрол от РЗИ и от органите на реда.

През септември са направени 2019 PSR тестове.

Продължават проверките в обектите за търговия с храни и в предприятията за производство на храни – през септември те са съответно 212 – в търговските обекти и 79 – в производствените, съобщи д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Съставен е 1 акт. „Извършваме и проверки по жалби на гражданите по отношение на неспазване на противоепидемични мерки от страна на персонала или на клиентите. В повечето случаи става въпрос за неносене или неправилно носене на маски. В тази връзка са връчени предписания на съответните собственици и е информирана РЗИ за нарушение на Закона за здравето, което трябва да бъде санкционирано  при повторно нарушение”, каза още д-р Митев.

В системата на образованието коронавирусът е засегнал 3 учители и 2 ученици. Д-р Стаменова от РЗИ съобщи, че в ОУ „П.Евтимий“ – Пещера, тъй като учителят е отсъствал в период на седмица и директорът е декларирал писмено защитен контак, в това училище е разпоредено стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, щателна дезинфекция на помещенията, медицинско наблюдение на контактните лица и при наличие на симптоми – уведомяване на личните лекари и несмесване на паралелките. В другите две училища, където има заразени лица – ОУ „Христо Ботев“ и СОУ „Г. Бенковски” – съответните паралелки са поставени под карантина за 2-седмичен период.

Здравната система е подготвена и може да поеме в момента наличните заболели, декларира директорът на РЗИ – д-р Фани Петрова. Има достатъчно свободни легла, проблемът ще дойде, когато започнат другите грипни вируси, коментира още д-р Петрова и апелира гражданите на Пазарджик да пазят себе си и медицинските лица, да бъдат стриктни, да спазват дистанция и да носят маски, където е задължително и където е само препоръчително.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn