Бум на отглежданите от приемни семейства деца, наполовина са осиновените деца

Срив в осиновяванията и бум на отглежданите от приемни семейства деца отчита Агенцията за социално подпомагане /АСП/ през 2014 г. За цялата минала година в страната са осиновени само 672 деца. Толкова малко осиновявания не е имало от 2006 г. насам, когато децата са били 634, сочат данните на социалните служби, цитирани от „24 часа“.
В същото време два пъти повече малчугани, вписани в регистрите за осиновяване, са били дадени на приемни родители.
Според отчета на АСП за миналата година в приемни семейства са били настанени 1279 деца. Това е нарастване 10 пъти от 2009 г., когато за първи път вписани за осиновяване деца започнаха да се дават за временно отглеждане.
Сривът в осиновяванията е довел и почти до изравняване на децата, намерили ново семейство в страната, и тези, които са били осиновени в чужбина. Броят на децата, осиновени зад граница през 2014 г., е бил 472 – само с 200 по-малко от тези в България. В предни години децата, осиновявани у нас, са били около два пъти повече от тези зад граница, показва сравнение между данните на Агенцията за социално подпомагане и тези на Министерството на правосъдието, което издава разрешения за международните осиновявания.
Няколко са причините за намалелите осиновявания, твърдят неправителствени организации. Първата била промените в Кодекса за социално осигуряване, които дадоха по-голям отпуск по майчинство за осиновителите на деца от 2 до 5 години в сравнение с осиновителите на бебета.
Освен това държавата стимулирала приемните семейства за сметка на осиновяването, тъй като за тази услуга се отделят бюджетни средства, има финансиране и по европроекти.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn