Бустерна доза: кога и каква – обясняват експертите от МЗ

Министерството на здравеопазването публикува важна информация за гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

От ведомството поясняват, че тя може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина.

Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи обаче интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

От МЗ припомнят, че и РНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Здравното министерство и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите коронавирус да се ваксинират с пълна имунизационна схема най-рано 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, подчертават от МЗ.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn