България е на първо място в Европа по аборти сред непълнолетни момичета

България е на първо място в Европа по аборти сред непълнолетни момичета. Организации и граждани се обединиха за по-информиран избор при решението на родителите да прекратят живота на нероденото си дете по време на тазгодишната „Национална седмица в защита на живота“, която се провежда от от 19 до 25 октомври 2015 г.,
От сдружение „Избор на живот“ пишат отворено писмо до премиера, президента, главния прокурор и четирима министри с молба да обърнат внимание към изключително ниското ниво на контрол на достъпа до аборти в България и прекратяването на огромен брой невинни човешки животи в страната.
„Последиците от това се изразяват във влошено репродуктивно здраве на българските жени, увеличен брой помятания и раждане на недоносени и увредени деца, насърчаване на отношение на безотговорност у гражданите и лекарското съсловие, пълно пренебрегване на правото на живот на определена група човешките същества и съответно ниска раждаемост и сериозна демографската криза в страната, която застрашава самото съществуване на българската нация като такава“, се казва в писмото.

За това, че абортът оставя трайни следи както за физическото, така и върху психическото здраве на майката, а у нас момичета под 18 години свободно коментират подобен опит, от сдружението  предлагат три стъпки за по-информиран избор на родителите.

Първата е разработване и прилагане на стратегия за образоване на подрастващите за рисковете свързани с ранната бременност и абортите, заедно с участието на техните родители, чрез представяне на снимки и видео на реални ембриони и фетуси от видеозон /ехограф, ултразвук/, ясно описване на манипулации и рискове при аборт, начини за ограничаване на необмислени сексуални връзки и други, защитаващи живота и здравето, информационни материали. Вторият начин е чрез предприемане на стъпки за ограничаване на бързите аборти, направени в следствие на преживян стрес, временен емоционален срив или единствено в резултат от насилие и тормоз от роднини или насилници.
От сдружението искат майката и бащата на бебето да имат достатъчно време за размисъл, да им бъде осигурена възможност за консултация с психолог; да бъдат осведомени как биха могли да се грижат за детето си, ако майката не направи аборт; какви са възможностите за даване на детето за осиновяване или даване в приемно семейство, ако майката го роди и т.н.
Въвеждане на работеща система за засилен контрол върху болнични заведения и клиники, които извършват аборти. Проследяване на всяка бременност или резултати от прекъсване на бременност за възможно най-продължителен период от време е третият начин, който набелязват от „Избор на живот“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn