България заема осмо място в ЕС по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования

„Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на  спиртни напитки“, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на  продукти и вина със защитени наименования в МЗХ и допълни, че големият брой на вписаните продукти се дължи на виното.

„България има много голям потенциал, за вписване в европейския регистър на още храни с традиционен характер. А  производителите на тези храни могат да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял. Настоящата година е изключително  успешна, защото Европейската комисия одобри 33 промоционални програми, като 4 от тях са на български сдружения. В това отношение ние се нареждаме на второ място заедно с Италия. На първо място, с най-много одобрени програми, е Гърция“, посочи Десислава Танева.

Първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер. Министър Танева съобщи, че на този етап има подадени още две заявления за регистрация на – „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“. Тя посочи, че в лицето на Министерството и неговите експерти, производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn