„България има 3500 читалища, но в първата десетка е читалище „Виделина“, по думите на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов

Юбилейният концерт по повод 150-годишнината на Народно читалище „Виделина- 1865“ изпълни до краен предел театралната зала на читалището. Гости на празничната вечер бяха Николай Дойнов, председател на Съюза на българските читалища, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова, председателят на Общински съвет Станимир Велчев, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, управители на фирми, директори на училища, представители на читалищата от общината. В словото си председателят на НЧ“Виделина- 1865“ Спаска Тасева припомни историята на панагюрското читалище. “Днес ние правим равносметка на делата, с които читалището отстояваше своето призвание да буди и пази народната свяст, преминавайки през три века във времето из историческата съдба на България. Благословен и достоен е този път и неговият заряд задължава всички приели мисията му, да я продължим“, подчерта Тасева.

ftc 1 cenov
„България има 3500 читалища, но в първата десетка е читалище „Виделина“. Панагюрище има второ златно съкровище и това е читалището!“, каза председателят на Съюза на българските читалища Николай Дойнов . Той връчи наградата „Следовник на народните будители“ на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Призът се присъжда ежегодно на будни българи, които помагат на читалищата. „Моето верую е , че човек трябва да прави добро, без да чака награда“, каза проф. Цоцорков и допълни: „Съвсем естествено е да помагам на читалището, баща ми е монтирал първия киноапарат в Панагюрище през 1929 година, а майка ми беше част от ансамбъл „Ралчо Сапунджиев“ и театралната трупа към читалището“.

jena   rado
Николай Дойнов връчи грамота и златnagradiен медал за активна читалищна дейност на Спаска Тасева, Ирина Пелтекова, Анета Калпакова, Цеца Радивчева – Калпакова, Андрея Манев, Димитър Найденов, Дочка Кацарева и Павел Руйнеков, най-възрастния самодеец, който сподели, че първия му ден в панагюрското читалище е бил през далечната 1964 година.
Градоначалникът Белишки поздрави юбилярите и подчерта , че всички имаме отговорността този храм да държи вратите си отворени, за да я има България. Той връчи на Тасева символична сума, която ще бъде използвана за закупуване на качествен фотоапарат.
По решение на читалищното настоятелство председателят на читалището връчи почетни грамоти на кметовете, които са помагали на институцията в последните най-тежки години – Ясен Христов, Марко Мечев, Георги Гергинеков и Никола Белишки, на партньорите им от Исторически музей, библиотека „Стоян Дринов“, двамата дългогодишни сътрудници арх. Богоя Сапунджиев и Боян Ангелов, на спомоществователи.
Водещ на юбилейния концерт беше актрисата Василка Сугарева. Прозвучаха познати и обичани песни в изпълнение на смесен хор с диригент Анета Калпакова, корепетитор Цеца Радивчева Калпакова и вокална група „РАДЕАН“, актьорът Георги Радомиров, музикантите Пепа Филина- цигулка, Жана Райнова- пиано, Андрея Манев – саксофон представиха откъс от музикално – поетичния спектакъл „Ний стълбата“, Веселина Зумпалова-Ралчева изпълни на пиано „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус, ария от оперетата „Снежанка“, чието либрето е на Дочка Кацарева и музика Делчо Радивчев прозвуча в изпълнение на Юлия Богоева и деца от Школата по изкуствата. В празничната програма се включиха тенорът Цвятко Ценов и панагюрският Павароти – Никола Скачков, с когото публиката изпя заедно, изправена на крака песента за Райна Княгиня. Красотата на българския фолклор разкриха с танците си ФНТ“Средногорска жарава“, с ръководител и хореограф Таня Длъгнекова. Финал на празничната вечер постави Духов оркестър „Делчо Радивчев“ с диригент Андрея Манев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn