Българската минно-геоложка камара със становище относно ниските нива на световните борсови цени на металите

Българската минно-геоложка камара /БМГК/ излезе със становище относно ниските нива на световните борсови цени на металите, които са в най-ниската си точка от 2011 г. насам. Това влияе пряко върху бизнес-плановете и плановете за инвестиции на добивните компании, в т.ч. и на българските, заявяват от БМГК и допълват, че в световен мащаб се говори за криза в сектора, чиито проявления са по-драстични отколкото всички познати световни кризи от ХХ и XXI век насам.

Българските добивни компании са предприели мерки, за да минимизират влиянията от ниските цени на металите. Те включват оптимизиране на разходи и отлагане на проекти за по-благоприятни периоди, коментират още от браншовата организация.

Само за последната година цените на основните метали се намалиха с около 30%, обясняват от Камарата.

В резултат от намаляващото търсене в световен мащаб, през последните седмици част от големите световни лидери в добива като „Рио Тинто“, „Англо Американ“ и „Гленкор” са обявили редица мерки за преодоляване на ситуацията като тези да спрат мощности и съкратят до две трети от работните места, да ограничат инвестициите, същевременно стойността на компаниите се обезценява. От БМГК дават като пример безпрецедентното замразяване на дейности и на съкращаване на 85 000 работни места предприе „Англо Американ“, което е около 2/3 от всички наети в минните компании на групата.
Българските компания също предприемат мерки за справяне с неблагоприятните тенденции, търсят и решение на проблема с незаконния добив на полезни изкопаеми у нас.
Камарата представя и становище относно целите и значението на така важната за бранша Националната стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия на България, която бе приета през август 2015 година.
Още по темата очаквайте следващата седмица на страниците на вестник „Оборище”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn