Българските власти не събират официални данни за убийства, основани на пола

Алиансът за защита от насилие, основано на пола /АЗНОП/публикува в края на миналата година първия за България доклад, разглеждащ убийствата на жени, основани на пола. Информацията в доклада не е изчерпателна, тъй като българските власти не събират официални данни за тези убийства. Изследването обхваща периода 2011 – 2019 г. По данни на НСИ през 2017 г. в България са извършени 71 убийства, но информация за пола на жертвите не е предоставена. Следва да се има предвид, че по официални данни на Министерство на вътрешните работи през 2017 г. в България са извършени 34 убийства на лица от женски пол. По данни на неправителствената организация Български
хелзинкски комитет в периода 2012-2017 г. окръжните съдилища в България са постановили най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени, извършени от мъже. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% те са били в близки
взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори, а в 44 на сто от прегледаните случаи извършителите са бивши
или настоящи партньори.

По официални данни на МВР от началото на 2018 г. до 29.11.2018 г. в България са убити 37 жени. Като се има предвид, че по данни на медиите през декември 2018 г. са убити поне шест жени, се налага изводът, че през 2018 г. в България са убити поне 43 жени.
По данни на МВР през 2018 година в България са извършени 138 умишлени убийства. На този фон, убитите жени от техни партньори за този период представляват около една трета от убийствата. Това е изключително сериозен дял от убийствата и очертава ясно профила на фемицида в България. По по данни на медиите от началото на 2019 г. до средата на март месец в България са убити седем жени.

Черната статистика продължава и след това.

Заради високия ръст на убийствата на жени през 2018 г. Народното събрание прие законопроект за изменение и допълнение на НК, криминализиращ различни видове престъпления, извършени в условията на домашно насилие, както и някои други форми на престъпни посегателства срещу жени.
Алиансът за защита от насилие, основано на пола счита за необходимо в системата на МВР да се въведе унифициран инструмент за измерване на риска от убийство или друго насилие върху личността, който да използва при всеки случай на полово базирано насилие върху жена. Организацията счита и че са необходими още допълнения в наказателния закон, така че всички прояви на насилие, основано на пола да бъдат криминализирани като престъпления от общ характер.

Oborishte.bg

  • Източник на информация: „Убийства основани на пола над жени
    в България“ – изследване на Алианс за защита от насилие, основано на пола
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn