Български компании отварят вратите си за децата на служителите

В 19 български града утре, 2 ноември, ще се проведе националната инициатива на бизнеса, насочена към възраждане на труда като ценност „Гордея се с труда на моите родители”.  Панагюрище също е част от инициативата благодарение на включването на „Асарел-Медет“ АД в проекта, иницииран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.  Идеята е със специално разработени програми и игри бизнеса да покаже на децата на своите служители защо трудът на родителите им е важен. Тази година децата ще се запознаят със 115 професии от повече от 15 секторa на икономиката.
Целите на програмата са да разкрие пред децата творческата страна на труда, да бъдат демистифицирани парите като ценност и да бъде ясно показано, че те са измерител на приноса на всеки трудещ, който той има за създаването на крайния продукт или услуга. Днес изграждането на адекватна ценностна система е резултат не само на семейната и училищна среда, но и грижа на бизнеса, тъй като родителите са все по-ангажирани с живота на компаниите, в които работят.
„Гордея се с труда на моите родители” осветява ясно няколко тенденции: завръщане към онаследяването на професията, осмисляне на собствения труд от страна на служителите и на неговата ценност, разширяване на възможностите за ранно кариерно ориентиране чрез съпреживяване на професиите от страна на децата. Наблюдава се и нарастваща съпричастност на все повече служители на компаниите, без да са пряко ангажирани с реализирането на инициативата.
От 2014 г. се осъществява обмен на деца между компаниите, като по този начин те получават възможност да научат за повече и различни професии.  Тази есен в 21 компании ще гостуват повече от 600 деца от 19 града – Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Гълъбово, Девня, Димитровград, Карлово, Кърджали, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Панагюрище, Перник, Пирдоп и Сливница.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn