Българчетата прекарват 80 на сто от времето си в интернет

Българчетата прекарват 80 на сто от времето си в интернет, сочат данни на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето.Това съобщи пред БНР Ивелина Атанасова – председател на Фондация „Дигитални деца“.
Според статистиката над 30 процента от българчетата водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения. 80 процента от българските деца са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание, а една пета от тях попадат на порнографски сайтове случайно.
Едва половината от родителите са наясно с преживяванията на децата си в интернет-пространството. Инициативата „Digital Sit“ вече е част от проекта на просветното министерство „Твоят час“. Тя е насочена към сигурността на децата в глобалната мрежа и има амбицията да помага на родители, учители и ученици да повишат дигиталната си грамотност и работата с цифрови технологии. Предишна статистика все пак разкри, че макар и голяма част от малчуганите да влизат редовно в интернет, то вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред изключително малък процент от по-големите деца.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn