Бюджетите на училищата и детските градини вече няма да зависят само от броя на децата

Бюджетите на училищата и градините вече няма да зависят само от броя на децата, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Досега формулата за формиране на делегираните бюджети зависеше изцяло от броя на децата. Сегашният единният разходен стандарт се разделя на 3 части. Първият за дете/ученик, вторият за група/паралелка и третият за образователна институция – детска градина или училище, които няма да зависят от големината им, а от общината. Ще се отчитат местни, специфични фактори, които водят до различие на разходите. Промяната ще доведе до повече средства за по-малките училища и малките общини в отдалечени райони. Предвиждат се повече пари за учебни заведения, в които има концентрация на деца от уязвимите групи.

Догодина ще бъдат осигурени над 360 милиона лева допълнително за учебните заведения. 240 млн. от тях ще бъдат предоставени за увеличението от 15% на учителските заплати. С 90 млн. лв. ще бъдат увеличени средствата за учебните заведения в отдалечени райони и такива с концентрация на деца от рисковите групи. Около 30 млн. лева отиват за обезпечаване на новата минимална работна заплата, която не засяга педагогическия персонал и увеличената осигурителна вноска.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn