Ваксинация срещу бяс при дивите животни и на територията на област Пазарджик

Единадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат от въздуха над 1 млн. ваксинални примамки срещу бяс при дивите хищници на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Над населените места и водоемите няма да бъдат разпръсквани ваксини. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) провежда втората за тази година ваксинация по въздух. Кампанията ще протече в рамките на следващите три седмици, в зависимост от атмосферните условия. Ваксинацията е част от разработената от БАБХ програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която всяка година се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Те ще бъдат ваксинирани, след като изядат примамката.
Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.
Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn