Васил Ралчев от Панагюрище влезе в престижната класация на списание “Forbes” за най-успешните и вдъхновяващи предприемачи в България

Младият предприемач Васил Ралчев влезе в престижната класация на списание “Forbes”  – „30 под 30“, която представя 30-те най-успешни и вдъхновяващи предприемачи в България под 30 години. Той е сред единиците, които не са от София, Пловдив, Варна или Бургас. Васко е от Панагюрище и на всички споделя, че иска да успее точно тук, в родния си град.

„Питат ме дали съм луд, че се върнах в България. Отговарям им, че трябваше да съм луд, за да не се върна!“ – така започна презентацията си 22-годишното момче от Панагюрище на семинар за социално-икономическото развитие на региона и перспективите пред младите хора. Беше през месец юли тази година. Представи се като „Васко от Панагюрище“. После разказа лаконично, че е завършил висшето си образование по агробизнес мениджмънт в Университета в Рединг в Англия. А у дома се е завърнал, за да развива семейното биоземеделие. Но само като начало, както сподели.

На 22 години Васил Ралчев развива 4 бизнеса: „Не бъди посредствен“ ООД, „Ина Трейд“ ООД и „Предприемчив“ ЕООД и бранда “Inaessentials”.

Първият бизнес проект на Васил Ралчев няма нищо общо със земеделието. Това е добилият популярност сайт „Не Бъди Посредствен“, който той стартира още докато е студент в Англия. Брандът вече има над 130 000 последователи в различните социални мрежи, а част от видеата за личностно развитие стават истински хитове.

Следващата стъпка е мотивационната му книга  „Пет стъпки към по-добър живот“, която е написана в съавторство с друг младеж – Георги Димитров. Книгата е сред най-продаваните заглавия на „Фабрика за книги“ и с повече от 7000 продадени копия за 2019 се превръща в най-продаваната книга за личностно развитие в България през 2019, написана от български автор.

Сякаш е съвсем логично млад земеделец с интерес към дигиталния маркетинг да развива и интернет магазин за органична козметика. През тази година Васил поставя началото на още нов бранд  – Inaessentials. Споделя, че само година след стартирането на сайта за онлайн продажби на етерични масла и био продукти вече има над 20 000 клиенти и повече от половин милион оборот. Този бизнес той движи изцяло то тук, от Панагюрище! Отделно с фирмата си „Ина Трейд“ ООД продава на едро, като реализира в чужбина розовото и лавандулово масло, произвеждано в Панагюрище.

Васил споделя, че има много нови идеи за 2020 година и това, което е постигнал, е само началото. Той споделя, че планира през 2021 да стане 3-тата по резултати компания в Панагюрище след „Асарел“ и „Оптикс“, но това не трябва да кара тези фирми да се успокояват „смее се“.

„ Всички познати ме хвалят, родителите ми също, но това изобщо не ме качва на облаците. Най-страшното нещо е да си кажеш „Успях“. Вярвам, че голямото щастие идва не от големите резултати, а от пътя до достигането им. Вярвам, че всички ние имаме потенциал, но много малко от нас го разгръщат, защото ни е страх от мнението на другите. Мога да говоря много на тази тема, мога да се хваля – да казвам 100 хиляди оборот за един месец, еди колко си клиента, X на брой нови служители, но голямата ми цел е да прочетете нещо, което ще ви е от полза и то е следното: Ако не бях отишъл в Англия, нищо от това, което съм постигнал днес нямаше да го има, не за друго, а защото чуждото мнение тук щеше да ме смаже. Дори когато казах на баща ми, че ще пиша книга, той се засмя и каза „ Спокойно, ще се купят 3 бройки 😊 Майка ти 1 и баба ти 2“. Да не говорим за онлайн магазин за козметика, износ в чужбина и прочие. Младите хора днес имаме огромна доза въображение и търсим поле на изява. Навсякъде където отида децата казват искам да стана YouTub-ър, Влогър, искам да имам моя фирма за X… Защо не го правиш… „Ами мама/тате казва, че това са глупости“. Когато някой близък до вас човек ви сподели своите амбиции, ДАЙТЕ МУ КРИЛЕ, а когато вие самите искате да постигнете нещо, се запитайте: Какво ще стане ако го направя и какво ще загубя, ако не го направя. Когато дадете честен отговор на тези въпроси, 99% от вас ще започнат. Важно е да започнем, защото най-трудното нещо във всяко едно пътешествие е първата крачка”, категоричен е вдъхновяващият млад предприемач Васил Ралчев.

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn