ВГ „Радеан” с няколко концерта и участия в национални фестивали през 2019г.

Дейността на ВГ „Радеан” през изминалата 2019г. се свежда предимно в организиране и провеждане на концерти и участие в национални фестивали, каза в доклада си по време на отчетното събрание председателят на НЧ”Виделина-1865” Спаска  Тасева.

През пролетта групата успешно организира и реализира концерт, посветен на България и красивите и мелодични планинарски песни. Проявата си посвети на 140 годишнина от рождението на видния панагюрски учен, общественик, организатор на туризма и алпинизма в България- Павел Делирадев.

Палитра от емоции предизвика спектакълът „Оперетата – музика, песен, живот“ на вокалната група, който отлично се вписа в общинската програма „Изкуство с панагюрски дух – творчество от общността за общността“ за 2019 г. Чудноватият, необикновен, прелестен и обичан измислен свят на оперетата оживя в читалищната зала. От сцената прозвучаха любими арии, дуети и ансамбли от познати и обичани оперети. Зрителите си припомниха сюжетите и красивите мелодии от детската оперета „Снежанка” по музика на Делчо Радивчев и либрето на Дочка Кацарева по едноименната приказка на братя Грим, оперетата „Трембита” от Милютин, детската оперета „Мъдрият тъкач” по музика на Жул Леви, „Запорожци зад Дунава”  по музика и либрето на Артемовски, „Българи от старо време” по музика на Асен Карастоянов”, „Севастополски валс” от композитора Константин Листов, детската оперета „Чудната свирка” по музика на Делчо Радивчев, неостаряващата класика за любовта-оперетата „Царицата на чардаша“  от Имре Калман, „Малката кибритопродавачка” , детска оперетата по музика на Михаил Тодоров и либрето по мотиви от едноименната творба на Андерсен. Сцената и залата кипеше от настроение и актьорите заслужено се почувстваха почетени, а трудът и таланта им – възнаградени. Изключително атрактивни бяха малките танцьори от ДГ ”Първи юни” и ученици от панагюрските училища, които допълваха палитрата от образи на сцената.

През м.април ВГ „Радеан” с ръководител Анета Калпакова беше отличена с медал и диплом за участието си в фестивала на руската култура «Ракитово-2019», гр.Ракитово.  Проявата беше организирана за Първи път и в нея участваха над 350 участника, разделени в групи и категории.

За поредна година групата откри със своя програма и беше домакин на НФ „Нежни спомени”, организиран от НЧ „Виделина-1865”. По регламент конкурсът е с конкурсен характер, но домакините отново не участваха в надпреварата за наградите.

ВГ „Радеан” бе и музикален партньор на Никола Скачков в концерта му посветен на неговата 80 годишнина, организиран от читалището.

Положителен и похвален е фактът, че новите  попълнения от млади хористи трайно намериха своя среда във вокалните ни формации, за което им благодарим, каза в заключение Тасева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn