Вдигат учителските заплати от 1 октомври

От първи октомври всички учители ще получат по 70 лв. увеличение на заплатите. Това се договориха днес, 27 октомври,  министърът на финансите Владислав Горанов и КНСБ. Сумата ще е еднаква за всички преподаватели – от детските градини до гимназията, като ще се променя само процентът. Така минималната основна заплата за млад учител, който токущо влиза в системата, ще стане 600 лв. Сега е 530 лв. Това съобщи Янка Такева, шефката на синдиката на учителите. Необходимите средства за увеличаването на заплатите от октомври до края на следващата година са 96 млн. лв.
Ръст от 10% ще има и на заплатите в социалните агенции – Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и в Инспекцията по труда. Около 5% ще е увеличението за служителите в Митниците и НАП. „В НАП и в Агенция „Митници“ заложените предложения предполагат минимално увеличение от 5%, ние продължаваме да настояваме в разговорите с ръководителите на тези ведомства, с финансовия министър малко по-нататък за малко по-висока стъпка ,предвид някои други икономии, за достигане на поне 8% увеличение на заплатите”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Горанов коментира, че актуализацията на бюджета за 2015 г., ще се прави, за да не останели редовите служители в МО и МРВ без заплати. Горанов каза, че не можело да се наказват хората, защото политическите ръководства на тези министерства не са успели да направят исканата от него административна реформа. 2/3 от парите са за разплащането на европейски проекти. Министърът ще предложи на депутатите да одобрят допълнителни 882.5 млн. лв. разходи за тазгодишния бюджет.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn