Поетесата Венета Арахангелова в родния град Панагюрище

На 18 юни, въпреки високите температури, Читалнята за възрастни на Общинска библиотека „Стоян Дринов” отново се изпълни с жадни за поезия читатели. Гост на книжния храм беше прекрасната поетеса, наша съгражданка Венета Арахангелова, а академик Марин Кадиев по своеобразен начин представи авторката.

„Венета Арахангелова предизвиква всеки, докоснал нейния изящен стих да влезе в несъгласие със самия себе си, да надхвърля битово-материалното в действителността, да преодолява несъвършената си човешка природа и да оправдава и доказва градивното си човешко предназначение.“ /Акад. Марин Кадиев/

 

Венета Архангелова е родена в гр. Панагюрище. По професия е геодезист. Работи в община „Родопи“ – Пловдив. Издала е седем стихосбирки – „Разсъмва се“, „Цветя в пепелта“, „Орис“, „Светъл мрак“, „Пропасти и висини“, „Самодивски огньове“ и “Небесна жар”. Пише предимно социална и гражданска поезия, но не липсва и интимна лирика. Носител е на национални награди за поезия. Член е на СБП.

Литературната вечер бе част от събитията, включени в Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“, организирани  за осма поредна година от Община Панагюрище.

 

ЛОЗА

Вдигни за мене чашата си пълна!
Повикай ме, за миг ще долетя.
Във мен лоза божествена покълна
и щедро от ширата си разля.

 

Изпивай ме, изпивай ме до дъно!
Денят набъбва в облаци от страст.
Във топлите им пазви да потънем
с пиянството на есенен екстаз.

 

Дори да кипнат в ревност небесата,
да ни разпънат, да ни прокълнат,
изпий до дъно сока на лозата –
молитва, благослов и благодат.

 

Венета Арахангелова

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn