Вечер на дебютите: Петър Тушков представи романа си „Отдел „И“. Група „Модика“ – първата си песен, записана в студио

Вечер на дебютите се проведе в панагюрската библиотека „Стоян Дринов” днес, а събитието събра на едно място любители на книгите и музиката. Писателят Петър Тушков представи дебютния си роман „Отдел „И“, за който критици казват, че е истинска рядкост в съвременната българска литература: роман в жанра алтернативна история, който не избира лесни пътища и не се опитва да ни представи очакваното.

Стоян Недков

Стоян Недков

Михаил Караиванов

Михаил Караиванов

Панагюрската рок група „Модика” в лицето на двама от своите членове –  Михаил Караиванов и Стоян Недков, сподели с присъстващите новата си авторска песен „Зависимост”, която е тяхната първа песен, записана студийно. Талантливите музиканти създадоха приятната атмосфера, а представянето на романа заинтригува четящата общественост, която бе на събитието. Директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев заяви, че романът обогатява световната литература, че не може лесно да се класифицира като конкретен тип жанр, защото е многопластов и изкусно

Стефан Рапонджиев

Стефан Рапонджиев

прелива през палитра от жанрове. Представи  Петър Тушков като поет, писател, преводач, един от основателите на списание „Сборище на трубадури”, талантлив автор, чиито творби те карат да ги четеш, да се замислиш, да чувстваш. Че романът завладява с автентичен и вълнуващ текст потвърдиха и част от читателите, които бяха на събитието.
Действието в романа се развива през 1957 година. Втората световна е приключила, Германия е загубила, но надпреварата във въоръжаването е кривнала не в посока към обуздаване на атома, а към биотехнологиите. Реалността, както се казва на вътрешната корица, “не се подчинява на предварителни схеми, а просто живее и диша”. Самият Петър Тушков сподели, че е било неизбежно написването на романа, а основният двигател е бил силният контраст преди и след 10 ноември 1989 година. Главната тема е Промяната. Основният персонаж няма лице. Героите нямат прототипи.  Все пак има основен персонаж и това е лейтенант Руслан Кригер, шеф на отдел “З” към министерството на туризма.  Героят е продал душата си, но различава доброто от злото, по-скоро наблюдава доброто, без да се стреми към него, поясни авторът.

Петър Тушков

Петър Тушков

Нито осъждам, нито величая онзи период, заяви Петър Тушков, визирайки тоталитарния режим и сподели, че се вълнува преди всичко от това какво се случва с човек и как той осмисля случващото се около и с него. Авторът изненада присъстващите и с факта, че е написал романа само за около месец време.
На финала на литературно-музикалната вечер директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев пожела на Тушков скоро да напише нов роман, а на музикантите от „Модика” – да се похвалят с големи концерти и телевизионни клипове. Мнозина бяха желаещите да получат автограф от автора на „Отдел „И”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn