Вечер, посветена на 120 години от рождението на Атанас Сугарев – Учителят днес в НЧ „Виделина-1865”

Вечер, посветена на 120 години от рождението на бележития панагюрец Атанас Сугарев – Учителят организират НЧ „Виделина-1865“ и Исторически музей-Панагюрище.

Културното събитие ще се проведе днес, 10 февруари, от 17:00 часа в театралния салон на читалището.

Атанас Димитров Сугарев (1898-1987) e родом от Панагюрище. Той е безкористен и всеотдаен краевед, историограф, журналист, музикант, общественик. Този скромен родолюбец – „Учителят”, както го наричат неговите съграждани, ученици и многобройни почитатели, отдава повече от 60 години за обществено-полезна дейност. Малцина са призваните за това.

Атанас Сугарев е активен учител, просветител, възпитател, читалищен деец, публицист-документалист, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”, изтъкнат хоров диригент, родоначалник на музейното дело в ПанагюрищеИзвестен е като автор на редица ценни студии, монографии и отделни статии, които са важна част от духовното наследство на Панагюрище, сред които: „Левски в Панагюрище и Панагюрския край“, „Съединението на княжество България и ролята на Панагюрище“, „Кърджалийските нападения над Панагюрище“, биографиите на Деян Белишки – главният шивач на Априлското въстание, на Поликарп Чуклев – духовникът революционер и сподвижник на Левски и други.

За заслугите си към Панагюрище, Атанас Сугарев получава голямо обществено признание от своите съграждани, както и от изтъкнати наши учени, литератори и общественици, като акад. Иван Дуйчев, проф. Ефрем Карамфилов, проф.Стоян Джуджев, Мерсия Магдермот, Симеон Радев и пр.
Носител е на много отличия, но по-значимите са златна значка „Отличие за културна дейност“, златна значка „Отличие за читалищна дейност“, сребърен орден „Кирил и Методий“, златен почетен знак на общината „За заслуга към Панагюрище“ – първа степен (1978), почетни грамоти и други.

Из книгата „Във вълшебната виделина на театъра. Хроника на сценичния живот в Панагюрище“ на Нина и Иван Радулови.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn