Вижте пълната програмата за тържествата на 1 и 2 май в Панагюрище

На 1 май в 10:30 часа от Исторически музей – Панагюрище ще тръгне Литийно шествие до площад „20-ти април“, където в 10:45 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ в 11:00 часа ще бъде отслужен Молебен за благоденствие на българския народ.

От 11:30 часа на Национален мемориален комплекс „Априлци“  ще се състои Военно – историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище’ 1876“, с участието на Национално дружество „Традиция“, а в 12:45 часа пред Вечния огън ще бъдат положени на венци и цветя.

Националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.

Всенародното поклонение-събор в местността „Оборище” на 2 май е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството. От 11:00 часа на паметника в местността Оборище ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и ще бъдат положени цветя. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие от 12:30 часа.

Извозването на гражданите до местността „Оборище“ на 02.05.2022 г. ще става от Автогара – Панагюрище от 09:00 ч. през интервали за пълен автобус. Цена на билета – 1,50 лв. в едната посока.

Събитията, посветени на 146-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 146 години Априлска епопея.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn