Викторина „Мой роден край, райска градина”, организираха днес в музея ученици от ПГИТМТ по проект „Твоят час“

„Мой роден край, райска градина” викторина по проект „Твоят час“ при ПГИТМТ с участието на ученици от група „Опознай родния край“ и театралната група с ръководител Екатерина Филипова, се проведе днес, в Исторически музей – Панагюрище.

DSC05509

Гости на събитието бяха Асен Дипчев, поет, художник, правнук на Райна Княгиня, народният изпълнител Володя Стоянов – Войводата, много ученици, учители и родители.

DSC05519 DSC05527

Участниците бяха разделени на два отбора „Красен” с капитан Лъчезар Ковачев и „Мерул” с капитан Цветослава Грозданова.Те имаха подкрепа от приятел, Татяна Симеонова и Соня Гарчева, които можеха да се включват само в общата работа.

DSC05582

Знанията им оценяваше жури в състав: Соня Чардакова и Тинка Стефанова.

DSC05560

Викторината премина в 4 кръга. В първия отговаря ха на въпроси за възникването и развитието на Панагюрище и легендата за Луда Яна. Във втория трябваше да изброят известни панагюрски фамилии. Въпросите в трети кръг бяха свързани с минералните извори и защитените природни обекти в родния край. Имаше игрословица и забавно краезнание в четвърти кръг.

DSC05510 DSC05575

Докато участниците разсъждаваха върху своите отговори, на ход беше публиката, за която също бяха подготвени интересни въпроси. Позналите правилния отговор получаваха награда – българско знаме.

DSC05541

За доброто настроение на присъстващите на събитието допринесоха хороводните изпълнения на момичетата от Професионалната гимназия.

DSC05547 DSC05562 DSC05588 DSC05608

Прозвучаха стихове на Асен Дипчев в изпълнение на Мартин Предьов, Недьо Кроснаров и Петър Василев. Кратък рецитал за Райна Княгиня представиха Габриела Карабойчева, Светлана Симеонова и Петър Василев.

DSC05514

Елисавета Георгиева, която беше и водеща на викторината даде отчет за трите етапа на  инициираната от нея дарителска кампания „Със знаме всичко е възможно”. От двата етапа, посветени на Левски и за Райна Княгиня са се събрали общо 201 знамена, 686 лева и с тези средства и благодарение на спомоществуватели са били закупени знамена за над 2000 лева.  90 знамена са вече в Румъния, 90 знамена са в българския лицей в Молдова, 161 знамена са в Одеса, дарени са на Всеукраинската организация на българите в Украйна. Третият етап на дарителската кампания, посветен на Сава Радулов продължава. Общата събрана сума в Панагюрище е 74 лева, очаква се да пристигне дарение от 200 лева . Със събраните до момента средства ще бъдат закупени 9 географски карти за училища в Бесарабия. Има дарени пособия за изучаване на история на България и български език, предоставени от СУ”Нешо Бончев”. Георгиева съобщи, че ще дари за благородната кауза „България” своя хонорар от работата по проект „Твоят час”.  Част от сумата Георгиева ще дари на църквата „Св. Николай” в с.Баня за закупуване на икона и изработването на завеси за Царските двери. Тя изказа искрени благодарности на всички подкрепили кампанията и най-вече на своите ученици от Професионалната гимназия.

DSC05600

Победител във викторината с малка преднина стана отбор” Красен”. Участниците получиха като награда знамена, които им връчи правнукът на Райна Княгиня Асен Дипчев.

DSC05595

”Днешното време е на младите хора, важно е те какво казват. Те днес се произнесоха ясно и категорично, че са истински българи, знаят и обичат родния си край, познават неговата история и настоящ, и се надявам , че живеят и работят за него и в бъдеще. Ние е добре да ги чуваме и да ги разбираме”, каза Дипчев и припомни думите на един велик българин Николай Хайтов:” Загубим ли България, загубили сме всичко”, и помоли младежите „Пазете България!”

DSC05620

„За мен беше чест да присъствам на това събитие. Винаги заставам зад такава кауза на една българка, която тепърва ще бъде оценена във времето – Елисавета Георгиева. Никога не ми е падал нито духа, нито вярата към България”, каза народният изпълнител Володя Стоянов – Войводата. „Това, което виждам тук, в Панагюрище, зрънце по зрънце събирате нещо. Това, което се случва тук е велико, защото е изплетено с Божията воля и всенародна любов на събралите се тук, за да пребъде майка България во веки!”

DSC05629 DSC05635 DSC05641DSC05632

На финала Войводата изпълни емблематични песни от своя репертоар и присъстващите завъртяха хоро в двора на музея.

Oborishte.bg 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn