Викторина, посветена на Априлската епопея се проведе в Панагюрище на паметната дата 20 април

На паметната дата 20 април, Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище организираха Общинска ученическа викторина „Млади родолюбци“, посветена на 141 години от избухването на Априлското въстание и 180 години от рождението на Васил Левски.”Датата за провеждането на тази викторина не е случайна. Този ден е знаков за нашата история. На 20 април 1876 година избухва Априлското въстание, което се превръща в апогей на българската Национално – освободителна революция и предвестник на българската свобода”, с тези думи Ваня Тодева, учител в Център за подкрепа за личностно развитие откри събитието, състояло се в голямата зала на Театър Дом – паметник.

IMG_4140

Във викторината се включиха ученици от 5-ти и 6-ти клас, възпитаници на ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“. Отборите се състояха от по 5-ма ученици.

IMG_4149 IMG_4172

В първия кръг „Великите българи“ участниците разпознаваха исторически личности и разказваха за тях.Във втория кръг „Всичко българско и родно любя, тача и милея“ учениците разпознаваха природни и исторически забележителности на България. В трети кръг се състезаваха за най-бързо подреждане на пъзел с картина от залавянето на Васил Левски при Къкринското ханче. В музикалния четвърти кръг „Вечните песни на България“ разпознаваха инструментали на вечните български песни и запяваха куплет от тях. В пети кръг „Мозъчна атака“ в рамките на 20 секунди отборите отговаряха на различни въпроси, свързани с българската история.

juri

Отборите бяха оценявани от жури в състав: доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей-Панагюрище, Владислав Влайков – уредник в Исторически музей-Панагюрище, Стефан Рапонджиев – директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

IMG_4153

И трите отбора се представиха отлично.На първо място с най-много точки се класираха представителите на ОУ „Двайсти април“. Второто място заслужи отборът на СУ „Нешо Бончев“, а на трето място учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“.Отборите получиха плакети, дипломи и грамоти, осигурени от организаторите.

IMG_4185

Събитието бе поредното от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn