Владислав Прелезов – за журналистиката и горещите точки на света

Вечерта на 25-ти март известният български журналист Владислав Прелезов гостува в Общинска библиотека „Стоян Дринов“-Панагюрище. Директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи биографията на госта. Впоследствие самият Прелезов разказа за своя път от „НАТФИЗ“ Кръстьо Сарафов” до поста директор на Информационния център на Министерството на отбраната. Сподели интересна случка как на улицата преди много години гадател предсказал по ръката му, че цял живот ще работи с военни. „И наистина подчиних живота си не на военната професия, а на военната журналистика“, каза Прелезов.

Отишъл в националната телевизия съвсем случайно, завела го актрисата Ани Михайлова, харесали го и го поканили за водещ в „По света и у нас”.  Явил се на конкурс и така започнал да работи в Националната телевизия. „Никой не искаше да се занимава с военни. Хората не искаха да се занимават с военна тематика”, сподели гостът и разказа, че е обиколил много места по света. Бил е два пъти в Ирак, в Афганистан, Косово, Прищина, в най-горещите точки, свързани със съвременната война  на Милошевич в бивша Югославия.

Определи себе си като добър актьор, но завършил образованието си  в едно бурно време, когато нямало никаква визия за изкуство и култура. Тогава си дал сметка, че „театърът къща не храни”, въпреки че и сега голямата му мечта си тлее някъде дълбоко вътре в него.  Сравнявайки журналистиката през 90-та години и днес, Прелезов каза: „Сега има някаква арогантна безцеремонност. Съществува огромна манипулация на обществените настроения”, като подчерта, че журналистиката трябва да бъде откровена изповед, тя трябва да докосва хората.

Прелезов отговори на въпроси от присъстващите, свързани с мигрантската вълна, необходимостта от възраждане на армията  и нейното въоръжение, връщането на военната служба.

Владислав Прелезов е роден на 31 юли 1965 г. в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1990 г. в класа на професор Надежда Сейкова. Журналистът е познат като водещ, редактор и военен репортер в „По света и у нас“ на Българската Национална телевизия. Новинар в радио FM+. Автор е на редица репортажи на военна тематика. Проследява живота и работата на военнослужещите в българските поделения, професионализацията на българската армия, взима множество интервюта от министри на отбраната от региона и страните-членки на НАТО. Отразява първите свободни избори в Косово. Автор е на шест документални филма. От 2011 г. е  хоноруван преподавател по „Публична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Асистент на професор Диана Борисова.  От 2015 година е назначен за директор на Информационния център на Министерството на отбраната. Женен, с три деца, съпругата му е лекар.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn