Водна щафета в СУ”Нешо Бончев”

В Световния ден на водата, като истински еколози и любители на красивата и чиста природа, представителите на Младежкия воден парламент в СУ”Нешо Бончев”, с помощта на преподавателите Иванка Талева и Мариела Варадинова организираха няколко инициативи, с които да покажат своята съпричастност и ангажираност към проблема за чистата вода в световен мащаб. През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води. Кампанията „Защо хабим водата?“ отправя послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им. Една от инициативите в училището бе атрактивна Водна щафета в двора на школото. Гост на бончевци бе Цветана Чочева, пиар на РИОСВ – Пазарджик,а сякаш специално за екосъбитието долетя и щъркелът в гнездото на панагюрската гимназия.

DSC01529DSC01526

С екопесен поздравиха участници и зрители учениците на Юлия Богоева.

IMG_3817

Разделени на три отбора , паралелките от 5-ти до 11-ти клас вложиха много старание и хъс във Водната щафета, демонстрирайки както добри физически умения, така и различни екоумения. В първия кръг състезателите трябваше да пренасят вода в малки чашки до по-големи кофи, преодолявайки различни препятствия, с патешко ходене, с вързани един за друг  крака, като трябваше да внимават да да не разливат живителната течност.

DSC01535 DSC01538 DSC01540 DSC01543

Във втори кръг на Водната щафета отборите работиха върху две екологични задачи. Познанията на бончевци оцени представителят на областната екоинспекция Цветана Чочева.”Вие днес бяхте много активни, креативни и раздаващи се!Не е важно кой ще победи в надпреварата, важното е , че сте съпричастни с проблемите , свързани с водата, и на стената в училището ви е написано „Яко е да си еко!” Вие сте страхотни”, каза Чочева.

DSC01567 DSC01574 DSC01578

За пренесената и разлята вода, и за бързината на състезателите следеше специално жури в състав: Марин Кушлов, учител по география и история, заклет природолюбител, Ангел Парпулов, учител по физическо възпитание и спорт и членовете на Младежкия воден парламент лекоатлетът Даниел Немски от 10 „в”  клас, Саркис Андонян от 10 „б” клас, природолюбител и еколог по душа и Стоян Иванов.

DSC01545 DSC01549 DSC01560

Участниците в щафетата получиха награди, връчени от директора Веска Барова – вкусни шоколади и вода за разхлаждане в топлия мартенски ден.

DSC01581 DSC01584

”Не бива да забравяме, че водата не е даденост , която е безкрайна, трябва да я пестим”, подчертаха бончевци. Ето защо събраната в кофите вода не беше изхвърлена в реката или канализационната мрежа, а с нея бяха поляти  тревните площи в училището.

DSC01588 DSC01589 DSC01590 DSC01600 DSC01602 DSC01610

Във фоайето на на централната сграда на СУ”Нешо Бончев” беше подредена изложба с рисунки на тема „Да нарисувам водата”, на учениците  с преподаватели  Нистор Хаинов и Стефан Дошков, а на третия етаж експозиция от събрани от петокласници пословици, поговорки, гатанки и приказки, свързани с водата, както и на кратки съчинения „Животът на една водна капка”. Имаше голямо екомеждучасие, в което гостите от РИОСВ – Пазарджик показаха на бончевци как се взимат и анализират проби от водата в реката. Във фоайето пред дирекцията десетокласниците Ганчо Марински и Рада Порязова представиха изработените от тях мултимедийни презентации под надслов „Защо хабим водата?” , които бяха наградени в конкурса, обявен от РИОСВ по повод Световния ден на водата.

DSC01594

В четвъртък „водната щафета” ще бъде предадена в градската библиотека, където членовете на Младежкия Воден парламент от 11-ти клас са подготвили интерактивни екоигри за третокласници и четвъртокласници.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn