Водосвет и курбан за Илинден на местността Венеца в с.Баня

На 20 юли 2021 г. /вторник /, от 10.00 ч. в с.Баня, на мeстността Венеца, до вековния дъб и изсечения каменен кръст ще се извърши поклонение в чест на светеца Илия и ще се раздаде курбан за здраве, съобщи секретарят на местното читалище Радка Мутева .
„От незапомнени времена хората от с. Баня са организирали общоселски събори с курбан и водосвет на местността Венеца. Традицията беше забравена, но от 2017 г. тази традиция се възстанови. Банци, тачат , обичат и почитат своите традиции“, припомни Мутева .
Народът ни се е научил най- покорно да омилостивява най-страшните си светци, тези които люто могат да се сърдят за прегрешенията и тежко да наказват, а Св. Илия е един от тях. Народът си представя светията, че стои в огнена колесница, лети из облаците с нея и с камшика си кара конете. Магическа е връзката на Св. Илия с огъня, от там със слънцето и светлината, които изпълват с магия, създават и определят целия живот на земята.
Там излизали вярващи хора от селото на Илинден, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве под дъба. Този обред се е извършвал точно в горещниците и хората са ходели да празнуват облечени в носии от дебели вълнени платове.
Под дъба стари хора от селото разказват, че е имало издялан каменен кръст. Хората палели свещите във вид на кръст.
Заклинателят на Оборищенци Поп Груо Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника „Илинден ”.
Това място се е смятало за свято и е едно от четирите свети места , които пазели село Баня от Злите сили.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn