Впечатляващ макет на панагюрското читалище ”Виделина”, подарък за писателя Боян Ангелов изработи художничка от гр.Силистра

Впечатляващ макет на сградата на панагюрското читалище „Виделина” изработи Цветанка Георгиева, художник, дизайнер от гр. Силистра, ръководител в проекта „От нищо нещо”. Публикуваните от нея снимки в социалните мрежи ни провокираха да се свържем с художничката.

За Oborishte.bg Цветанка сподели, че макетът е бил предназначен за нашия съгражданин, писателя проф.д-р Боян Ангелов. Поръчан от негов приятел като подарък за имения ден на Ангелов, който останал впечатлен от уникалния модел. Размерите са 103/67/56 см и най-вероятно макетът на сградата НЧ”Виделина-1865”, гр. Панагюрище, вече краси кабинета му в Съюза на българските писатели.

Макети правя от доста години, използвам строителни, природни и арт материали. Изработването на един макет отнема от 2-3 дни до цял месец”, разказа Цветанка Георгиева . „До момента имам правени не само такива по модел на къщи от различни български области, а също и архитектурни макети на забележителности от цялата страна, какъвто е и макета на читалището в гр. Панагюрище. Като последните ги правя по поръчка, тъй като се изработват в мащаб и се получават доста големи, а за сега не разполагам с база за тяхното съхранение, макар че ми се иска да имам и нужното пространство, за да изработвам доста по често и по собствена инициатива шедьоврите от историята ни. За в бъдеще имам доста нахвърляни проекти и за къщички от тази местност (разбира се не толкова обемни като размери, но пък също толкова реалистични), само да успея да си намеря моделчета които да ме грабнат. Историята ни е много богата и заслужава да бъде съхранена и запазена, да бъде напомняно за нея. Макетите са един вид моя начин да направя това и да напомня на хората колко много сила и красота има още в старата ни архитектура. Доста пъти ми се е случвало да пресъздавам и спомена за вече изчезнала постройка или да възстановявам в макет почти срутена сграда. Чувството от такива изработки, да дадеш нов живот на спомена е уникално”, сподели дизайнерката.

Първия си макет 36-годишната Цветанка Георгиева прави едва 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните ѝ къщи ще надхвърли 300!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn