Връчиха наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

С химна на Република България и химна на СУ”Нешо Бончев” започна церемонията по връчването на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Събитието се състоя на 29-ти март, в голямата зала на Театър Дом-паметник и бе най-тържествената  част от традиционните Бончеви празници.

Тържествено беше внесено училищното знаме.

Гости на празничната вечер бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов,  заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, заместник-кметът „Стопански дейности“ Георги Павлов, председателят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов, носителят на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2017 година Иван Гранитски, председателят на Фондация „Съкровищата на Панагерик“ Иван Станчев.

Приветствие към бончевци и гостите в залата отправи директорът на СУ”Нешо Бончев”  Веса Барова. „Химнът на училище „Нешо Бончев” е създаден по стихотворение на Недьо Горинов, учител по български език в панагюрската гимназия и музика на учителя по музика Огнян Спатарев . Написан е след  1946 година, когато с указ на министъра на образованието гимназията в Панагюрище е именувана Нешо Бончев. Идеята да бъде дадено това име на панагюрската гимназия е на Недьо Горинов, чийто наследници учат и работят в нашето училище”, каза Барова и допълни:” Нешо Бончев е оставил малко, но качествено наследство. Той е живял твърде малко, не е създал собствено семейство, няма свои деца, но той има хиляди наследници. Наследници са всички учители, които са преподавали и преподават с много старание и търпение, с много жар и енергия възпитават своите ученици. Негови наследници са и всички ученици, минали през гимназията. Всички ние, които почитаме неговото дело, и се стремим да следваме неговите завети. Бончевите празници, които честваме всяка година в края на месец март календарно не са свързани с определени дати. Те съвсем естествено са възникнали след пролетта като символ на зараждащия се живот, на младостта и радостта”.

От 2009 година най-тържествената част от Бончевите празници е връчването на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Преди да обявят тазгодишния носител на престижната награда, заместник кметът Галина Матанова честити празника на  бончевци и поздрави гостите в залата.

„Светът обича успелите” сътворихте за свой девиз вие, които градите съвременната история на родното училище днес. Едно от посланията чувствам за безценно и най-важно: да обичаме! Когато обичаме, ние отключваме с лекота, и някак по естествен начин най-доброто в себе си, желаем да бъдем още по-добри, да даряваме, споделяме, опознаваме, да успяваме, да творим . Когато обичаме, ние тръгваме към света с нагласата да търсим и откриваме всичко от светлата му страна. Когато обичаме, ние чувстваме не само личните си стремежи, но успяваме и молитвата на хората до нас, тези които обичаме, и не само на тях. Когато обичаме, ние изпитваме естествен порив да подкрепяме, готовност да помагаме на и на тези, които не могат сами да се справят, не успяват по различни причини. В пълнота вашият девиз „Светът обича успелите”, разказващ сякаш за патрона ви Нешо Бончев, едно панагюрско момче , което с дух, любознание заявява себе си като обществен авторитет, литературен критик. Момче , което остава завинаги съвременник и силна мотивация за всички нас днес със своите послания, със своя дух”, каза заместник кметът Матанова. Тя изрази своята благодарност към целия екип на СУ„Нешо Бончев“, директор, заместник директори, учители, които с нестихващ стремеж творят иновативна среда, в която споделят с учениците наука и творчество. На родителите, които с подкрепата си даряват най-ценната мотивация на учителите и на своите деца. На учениците за всеки техен личен успех.”Аз искам да знаете и чувствате, че всеки от вас е безценна част от историята на училището, уникален със света, който ви очаква”, подчерта Матанова.

Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и наградата „Нешо Бончев” се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Решението на комисията определила тазгодишния носител на приза оповести Иван Гранитски – Проф. Чавдар Добрев, изтъкнат български писател, литературен критик, изкуствовед, поет и преводач.

Гранитски спомена част от трудовете и наградите  на проф. Добрев, като подчерта, че той е един от най-големите съвременни български интелектуалци. Гранитски поздрави община Панагюрище и лично кмета Никола Белишки за силните му и патриотични слова, директора на панагюрската гимназия и всички бончевци, които правят чест на всеки български град, като обеща да ходатайства в МОН, СУ”Нешо Бончев” да получи специална награда.

Наградата на проф.Добрев връчи заместник кметът Галина Матанова. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза получи плакет, почетна грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

„Тази вечер изпитвам особено вълнение, защото получаването на наградата на името на Нешо Бончев е свързана с основното направление и дейността ми като писател, литературно-критическата и театрално-критическата дейност, разработвайки ги в областта на литературознанието  и театрознанието”, сподели проф.Добрев.  Той благодари за оказаното му доверие и се преклони пред литературното дело и приносите на патриарха на българската литературна критика Нешо Бончев и подчерта: „В епоха, когато с литературна критика се наемат творци от ранга на Ботев, Каравелов и Войников, Нешо Бончев е един от първите български интелектуалци, който прави от литературната критика призвание за цял живот, възприема я за професия с трайни последици в личната и обществената участ, разработва различни нейни жанрови характеристики”.

Бяха връчени и наградите на СУ”Нешо Бончев”  – „Ученик на месеца”, присъждани за съдействие на ученици в трудна ситуация: за месец декември Теодор Денин от 6”б” клас, за месец януари- Михаел Данков от 7”б” клас, за месец март Бончо Шопов от 11”б” клас.

Наградени бяха и победителите в традиционния за Бончевите празници конкурс за поетични дарования. Председателят на журито Георги Георгиев съобщи, че в тазгодишната надпревара са се включили 32 участници с над 40 творби.”Във всички творби, които ние прочетохме задълбочено усетихме, че всеки един от участниците е оставил в създаденото от него частица от сърцето и душата си”, каза Георгиев и подчерта, че независимо от класирането, всички участници в конкурса са победители.

В образователна степен 1-4 клас първото място бе за Алина Айрушева от 1”г” клас. В образователна степен 5-8 клас победител е 5”б” клас,  които създадоха и издадоха книжката „Приказка за тримата братя и златното съкровище”. В образователна степен 9-12 клас бяха присъдени две първи награди на Стоян Иванов и Стиляна Караджова от 11”б” клас.

Директорът Барова благодари на бончевци за организираните от тях благотворителни базари на Коледа миналата година и Великденски, провел се преди броени дни. Събраните средства учениците даряват за деца и възрастни хора в неравностойно положение. „Наред с многостранната си дейност, Нешо Бончев е бил и дарител. На смътния си одър той е дарил първите средства за възстановяването на панагюрското училище, разрушено по време на Априлското въстание. Тази вечер ние ще отдадем заслуженото на патриота и дарителя Нешо Бончев чрез спектакъла „Занапред – добър е Господ…”, проследяващ събитията около Априлското въстани”, каза Барова и съобщи, че средствата, събрани от този спектакъл ще бъдат предоставени на талантливи деца от училище „Нешо Бончев” за таксите за техните участия в конкурси , както и за пътни разходи.

Спектакълът „Занапред – добър е Господ…” бе  по мотиви от произведения на Захари Стоянов, Иван Вазов и Петър Константинов. Негов сценарист бе преподавателя по изобразително изкуство, художника Нистор Хаинов, музикално оформление- Марин Карамаринов, мултимедия- Снежина Машева. В ролите се превъплатиха: Анастасия Лулчева, Александър Ильов, Радина Костадинова, Иван Зяпков, Делян Хаинов, Виктория Манева, Цветалина Шопова, Рустислав Илиев, София Николаева, Габриела Шкодрева, Гинка Юрукова, Демира Христоскова, Митко Мачеев, Константин Цветков.

От сцената бяха отправени силни послания, а на финала сценаристът Нистор Хаинов възкликна:”Заради такива моменти си казвам „Заслужава си да съм учител!“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn