Връчиха наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

С химна на Република България и химна на СУ”Нешо Бончев”, прозвучал в изпълнение на бончевци започна церемонията по връчването на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“.

Събитието се състоя на 28-ти март, в зала „Арена Асарел” и бе най-тържествената  част от традиционните Бончеви празници, с които СУ”Нешо Бончев” отбеляза 180-годишнината от рождението на своя патрон и 180 г. от създаването на първото светско училище в Панагюрище. Тържествено беше внесено училищното знаме.

Гости на празничната вечер бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, председателят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов, председателят на Фондация „Съкровищата на Панагерик“ Иван Станчев, представители на РУО-Пазарджик и организации- партньори на СУ”Нешо Бончев”.

Завършващите тази година, учениците от 12 клас предадоха символичния ключ на знанието на родното училището на най-малките в школото, първокласниците. Те от своя страна обещаха да бъдат знаещи и можещи, достойни бончевци.

Приветствие отправи директорът на СУ”Нешо Бончев”  Веска Барова. Тя припомни в кратце историята на училището и акцентира върху постигнатото през годините.

Искаме всички заедно да почувстваме отговорността за израстването на нашите деца, защото какво е училището днес, то е такова , каквото обществото го е създало. Защото училището е обществен организъм и то се подчинява на обществената закони, него го движат обществените процеси. Училището е такова, каквото е обществото ни. Знаем, че е абсолютно постижимо всеки да се чувства сигурен в училището, всеки да получи най-доброто възможно, качествено образование, да бъде възпитан по достоен и отговорен начин, да бъде възпитан като достоен гражданин на България. Знаем, че е постижимо, но то може да стане факт, ако всички го поискаме! И, ако е вярна сентенцията, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, то едно училище е толкова силно, колкото силно може да мечтае, и да иска, и да гледа надалече и високо, защото има една звезда в съзвездието Персей, която носи името на СУ”Нешо Бончев”, и ако ние станем едно такова училище, ние мечтаем за този момент, в който един бончевец ще стигне близо до тази звезда. Това е мечта, но мечтите се сбъдват!”, подчерта директорът Барова.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки честити празника на  бончевци и поздрави гостите в залата. „Бъдете живи и здрави, бъдете истински последователи и пазители на традициите във вашето училище, и го направете в най-доброто училище за малки и големи, така както са направили нашите предци преди 180 години!”, пожела кметът Белишки. Градоначалникът съобщи, че до няколко дни ще е готов работния проект за нова спортна зала на СУ”Нешо Бончев”. Другият подарък от община Панагюрище за училището бе компютър в помощ на работния процес в школото.

Кметът Белишки връчи наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ на тазгодишния и носител проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза получи плакет, почетна грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Професор Хаджикосев благодари за оказаната чест и сподели: „Думите са скъпи, делата са важни! Скъпи панагюрци, старостта в мое лице поздравява младостта, радостта и бъдещето на Панагюрище, живи и здрави!”.

След това той връчи наградите на победителите в поетичния конкурс „Младите дарования на СУ”Нешо Бончев”.

Наградата „Ученик на месеца” на СУ”Нешо Бончев” беше колективна, директорът Барова я връчи на учениците от Ученическия съвет в училището, които тази година направиха в рамките на една седмица направиха един неподражаем празник с помощта на техния ръководител Невяна Кацарева.

Официалната част на събитието завърши с песен за приятелството, изпълнена от бончевци.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn