Връчиха наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ на Константин Еленков. След церемонията бончевци представиха изложба- спектакъл със стихове на Никола Вапцаров

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ беше връчена на 30 март на тазгодишния й носител литературния критик и утвърден български публицист, есеист и писател Константин Еленков. Събитието се състоя в камерната зала на Театър Дом-паметник и постави кулминацията на тазгодишните Бончеви празници.

Гости на тържествената вечер бяха председателят на общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, учители, ученици и родители.

Председателят на местния парламент Христо Калоянов отправи поздрав по случай бончевите празници, след което връчи приза на Константин Еленков.

Наградата за литературна критика и преводаческа дейност на името на Нешо Бончев е единствена в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза получава плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Константин Еленков е роден на 2 юни 1941 година в град Перник. Завършва специалност Българска филология в Софийския държавен университет. Дълги години работи като редактор във вестниците „ Вечерни новини“ и „Литературен фронт“, както и в списание „Септември“, издава списание „Християнче“ в периода 1999 – 2019 година. Директор на Българския културен център в Москва. Член е на Съюза на българските писатели. Пише редица литературно-критически книги – монографии и изследвания, сред които са „Звукопис и живопис в поезията на Смирненски“, „Самонаблюдение и творчество“, „Музикалната живопис на М. К. Чурльонис“. Автор е на няколко документални филма – „Владимир Димитров – Майстора. Пътищата на Майстора“, „Емануил Попдимитров – поетът и художниците“, „Неосветеният храм. Спомен за Радичков“, „Епископ Нестор. Последни думи“. Носител на литературната награда „Биньо Иванов“. Константин Еленков е автор на няколко книги с литературна критика, сред които:  „Критически фрагменти“, „Георги Бакалов“, Поети и поезия“, „За съвременната българска поезия“, „Нова книга за Майстора“ и „Картини от рая: 135 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора“.

Тазгодишният носител на престижната награда Константин Еленков прочете извадка от статия, написана от него по повод 100 – годишнината от смъртта на Нешо Бончев, публикувана в списание „Литературна мисъл“ преди 44 години.

Директорът на СУ“Нешо Бончев“ Веска Барова отправи думи на благодарност към учителите и учениците от училището, които направиха възможни Бончевите празници. „Рамките в мозъците ни са тези, които отварят врата на войните“, тъй като ние излизаме от войната с Ковид, а на прага ни е една друга война, войната в Украйна. Много ми се иска да не приемаме Бончевите празници като традиция, която е рамка, ние от години показваме, че можем да разчупим тази рамка. Искам да ви помоля да приемате тази традиция като една тънка, еластична, свързваща нишка между всички нас бончевци. Тогава, когато политиците не си вършат работата, тогава има война, тогава, когато хората на парите не си вършат работата, тогава има конфликти, тогава, когато ние не си вършим добре работата, тогава са рамките в мозъците на нашето поколение. Аз продължавам да вярвам, че ние не създаваме личности с рамки в мозъците!“- каза директорът Барова.

Тя връчи две специални награди, израз на това какво правят бончевци и техните учители – Габриела Скачкова и Мария Гурбешлиева, които се класираха в своята възрастова група на Националното състезание по творческо писане на есе на английски език.

Литературният критик Константин Еленков връчи наградите на победителите в традиционния поетичен конкурс „Младите дарования на СУ „Нешо Бончев“ – Соня Вулева, Ангел Реджов, Лилия Кършева, Християна Кокотанекова, Аделина Футекова и Атанас Хитов.Специална награда за най-масово участие в конкурса получи 8 „а’“клас.

След церемонията бончевци представиха изложба- спектакъл със стихове на Никола Вапцаров „Борбата е безмилостно жестока „… но, все пак, „понякога ще идвам във съня ти“ , по сценарий на учителя Нистор Хаинов.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Пълен запис от тържествената вечер ще бъде излъчен днес по телевизионно студио „Оборище прим“, видеото можете гледате и в нашия ютюб канал.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn