Връчиха наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ беше връчена на 31 март на тазгодишния й носител – литературният критик Панко  Анчев. Събитието се състоя в Исторически музей-Панагюрище и на него присъстваха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, Нора Кунчева, директор Дирекция „Образование, култура и социални дейности” в Общинска администрация, председателят на фондация „Съкровищата на Панагерик” Иван Станчев, предишни носители на наградата „Нешо Бончев“  Катя Зографова и проф. Симеон  Янев, поетът Димитър Христов, много учители и ученици.

„За нас е огромна чест. Вие сте от хората, които с делата си показват, че те са пазители на традициите и последователи на делата на Нешо Бончев.  Бъдете жив и здрав, и продължавайте все така”, каза кметът Никола Белишки, връчвайки приза. Литературният критик Панко  Анчев благодари за оказаната чест и сподели:

kritik„Аз не помня някога да съм си казвал ще стана критик и не зная дали въобще е възможно подобно решение у един млад човек, изправен пред своето бъдеще, изпитващ по-скоро смътно желание да пише и служи на книгата, защото да си критик е признание, което се проявява най-напред в интереса, а по-късно в любовта и привързаността към книгата, четенето и литературата. В потребността или склонността, която в началото е неосъзната да оценяваш, размишляваш и споделяш впечатленията си от прочетеното. Критиката е повече от оценка, по-сложно явление, защото е самооценката на обществото, изразяващо се чрез литературата и изкуството. Критиката е размишление и обобщение, проникване в явленията и тяхното тълкуване. Тя е начин на мислене и изображение, свод на идеи, битуващи в общественото съзнание и въздействащи върху хората. В този смисъл критикът е и писател, и мислител, и философ, художник, историк, социолог и политик дори. Той служи на обществото и от негово име формулира и лансира идеи, които обществото ражда и иска да се утвърди.  За мен съдбата на критика днес е знак за тревожни процеси, които засягат не само мене, но изобщо националното съзнание и нацията, която е носител на традиции, история, нрави, начин на мислене и естетическо възприемане. Изгубвайки съдната си способност тя залинява, губи сили, енергия, ум и разум, боледува тежко, опасявам се неизлечимо. Аз не искам това да се случи и затова все още пиша, размишлявам, изследвам, призовавам, тревожа се, храня илюзии за по-добро бъдещи, и отчаяно се съпротивлявам. И за да не угасва тази моя надежда много ми помага делото на Нешо Бончев. Той е бил непримирим, всеотдаен, с огромна интелектуална енергия. Неизмерими са усилията му да пробуди националното съзнание и да покаже на народа как да построи живота си, за да бъде той хармоничен, справедлив, нравствен, благороден, красив. Нешо Бончев е другият начин на мислене в българското Възраждане, другата енергия, другата идея в епохата на нашето национално самоосъзнаване.

Неговият принос все още не е осъзнат в цялата му значимост и актуалност. Нешо Бончев не е просто една от историческите ни личности , а един от най- ярките примери , които трябва да се изучават , познават и съхраняват. Приемам, че наградата на името на Нешо Бончев ми се присъжда не толкова за някакви мои реални досегашни постижения и заслуги, а за да добия куража да удвоя усилията, да умножа трудовете си, да следвам още и още по-последователно неговия пример. Да изследвам и популяризирам неговото дело, да участвам в отстояването живота на критиката.”

Наградата „Нешо Бончев” е високо признание, защото да бъдеш критик не е никак лесно” , каза поетът Димитър Христов  и връчи на Панко  Анчев поздравителен адрес от името на Съюза на българските писатели и неговия председател Боян Ангелов.

Наградата за литературна критика и преводаческа дейност  на името на Нешо Бончев е единствена в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза получава плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn