Връчиха наградата „Любородие” на Исторически музей – Панагюрище

По време на тържественото честване на патронния празник на Основно училище „20 април” на 19 април в Народно читалище „Виделина – 1865” , кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи Общинската наградата за краеведческа дейност „Любородие” (плакет, диплом  и парична сума) на тазгодишния й носител – Исторически музей – Панагюрище.

 „За мен е чест да връча тази награда на Исторически музей-Панагюрище не само във връзка със 75-та годишнина на музея, но и за този огромен труд, който доц. Шопов и неговия екип полагат. За мен е важно това, че имаме един прекрасен исторически музей, един храм, който пази традициите. Защото там, където има памет за миналото, там, където търсим и предаваме своята история и традиции, там ще има и бъдеще“, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки и пожела на екипа на Исторически музей-Панагюрище да бъдат здрави, да не спират да творят и да се грижат за това историята да е жива. Кметът поздрави учители и ученици с патронния празник.

От името на колектива на Исторически музей-Панагюрище благодарност за наградата изказа дирeкторът на музея доц. д-р Атанас Шопов.”Името на наградата”Любородие” означава съхраняване на паметта, това отговаря и на дейността на музея, да възпроизвеждаме и да препредаваме на поколенията. Най-тежката и най-вълнуващата награда е, когато човек получи нещо в родния си град.  Музеят съхранява много съкровища, благодарение на общината ги опазваме и създаваме визия, но най-голямото съкровище това сте вие, посетителите, защото без вас, може би и музеят няма да го има” , каза доц. Шопов.

Той поздрави ОУ „Двайсти април”  с патронния им празник и пожела да пребъде в годините. От името на културната институция той поднесе в дар на училищната библиотека книги, част от труда на Исторически музей-Панагюрище, за който труд бяха отличени с престижната награда.

Сред гостите на празника бяха Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и Георги Павлов – заместник-кмет „Стопански дейности“.

В началото на тържествената вечер директорът на ОУ „Двайсти април” Минка Ланджева припомни успехите на априлци в различни области. Тя благодари на учители и ученици, че защитават достойно името на родното училище.

Знаем, че за да имаме бъдеще, трябва да помним миналото и да се учим от грешките си. Нашата родина е прекрасна, историята ни е многовековна. Нека никога не забравяме, че България е единствената държава в света, която за 1300 години  не е променяла името си! Училище”Двайсти април” винаги е залагало на българщината и на патриотизма. Името задължава и аз знам, че тук присъстват отговорни, знаещи и можещи момичета и момчета, за които сме спокойни, че ще станат добри българи и отговорни хора”, заяви уверено директорът Ланджева.

Възпитаници на училището представиха рецитала „България над всичко”, подготвен от учителя по български език и литература Нина Истревска, музикално оформление Ануш Славейкова.

Красотата на българския фолклор разкриха малките танцьори на хореографа Петър Немски. Презентирана бе творбата-победител в училищния конкурс за фентъзи приказка „Живо минало”, посветен на 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

Творбата се казваше „Часовник на времето” , а неин автор бе Аделина Футекова, рисунките бяха на Петър Попов. Наградени бяха класираните на призови места в конкурса.

Песента  „Питат ли ме де зората” оформи финала на празничната програма.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn