Връчиха наградата „Любородие” на Мария Бегова. След официалната церемония априлци представиха постановката „Юнаци с умни калпаци“ /видео/

На 19 април в НЧ“Виделина-1865″ бе кулминацията на инициативи, посветени на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“- Панагюрище.

Празникът започна с посрещане на училищното знаме и изпълнение на мажоретния състав от начален образователен етап с ръководител Петър Немски.

Последва кратка ретроспекция от директора на ОУ „Двайсти април“ Дида Карайлева за изминалите 55 години от първия училищен звънец на 15 септември. През това време ръка за ръка са били знания и традиции, чрез които над 3 500 ученици са получили основното си образование.

За 13-ти пореден път бе връчена наградата за изследователска краеведска дейност „Любородие“. Нейн носител тази година е Мария Бегова /Загорова/. Отличието й връчи председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов.

За мен краеведското изкуство е изкуството да можем да погледнем в миналото, да съберем онези данни от миналото за нашия роден край, за нешето бунтовно Панагюрище, за времената, които трябва да помним, за времената, които трябва да напомняме на нашите деца. Наш дълг е бунтовният април 1876-та да остане наистина в историята като бележит ден в нацонално освободителната история на България“, каза в приветъствието си Лалов.

Той поздрави Мария Бегова и прочете част от нейното стихотворение „Април 1876“, намерило място във втората й стихосбирка:

Пролетно млад,

нетърпелив,

внезапен, разбунен,

пояс развързал априлий.

Всички дивачки по хълма –

като бели взривове – с цвят

чак до върха са покрили.

Зад каменни зидове

чардаклии къщи

светят с джамлъци,

камбанки люлеят лалета

в дълги ерлъци

над здравец, игличина,

чамшири в редици стоят,

зелени и стройни като за почест;

над дуварите зидани

синее бухлатият люляк,

над високите вратни

със зелени очи

бръшлян към пътя наднича.

Дошла е пролет –

време за вричане.

И сред този цъфтеж, сред тая омая,

тръгнал таен кипеж, от смела мечта замаян…

Какво сме без любов, какво сме без род, попита риторично Мария Бегова, след като благодари за наградата. Тя припомни, че панагюрци имат много основания за гордост и пожела любородието да бъде част от същността и бъдещия живот на младите хора.

Мажоретки от прогимназиалната образователна степен изпълниха танц, след което филмче представи малка част от ученически живот.

Празникът завърши с постановката „Юнаци с умни калпаци“, представена от ученици на ОУ „Двайсти април“ под  режисурата на учителката по български език и литература Нина Истревска.

Още снимки и видео може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn