Връчиха наградата „Любородие” на писателя Делчо Стефанов

 

По време на тържественото честване на патронния празник на Основно училище „20 април”, днес 19 април,  в Народно читалище „Виделина – 1865” , кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи Общинската наградата за краеведческа дейност „Любородие” (плакет, диплом  и парична сума) на тазгодишния и носител писателя Делчо Стефанов. Той е автор е на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Милост за Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободителното движение в България“ и други. Делчо Стефанов Гороламов е роден през 1932 година в град Панагюрище. Завършва средно образование в родния си град. По-късно завършва висше образование в литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работи в издателствата на различни вестници в град Пловдив, но никога не губи здравата връзка с панагюрските си корени.

IMG_3403IMG_3409IMG_3407

„За мен е чест да връча тази награда на господин Стефанов, защото той е доказал с дейността си , че милее за родния край. За него Панагюрище винаги е било свято. Нека онзи възрожденски дух, който той притежава да бъде винаги жив, и да преминава и у нас!”, каза градоначалникът. Кметът поздрави учители и ученици с патронния празник , като им пожела да бъдат все така будни и родолюбиви.

IMG_3406

„Сякаш беше вчера, когато като ученик в гимназията , от тази сцена рецитирах стихове. Ето, че сега, след 80 години пак съм на тази сцена , и съм много благодарен за оказаната ми чест да получа тази награда. Вярвам, че ще се срещаме и по други хубави поводи”, сподели с вълнение Делчо Стефанов.

Директорът на школото Минка Ланджева припомни успехите на априлци в различни области. Тя благодари на учители и ученици , че защитават достойно името на родното училище. Тържеството в чест на патронния празник на ОУ”20-ти април” продължи с награждаването на победителите в ученическите конкурси „Априлци – вчера, днес и утре”.

IMG_3393 IMG_3414 IMG_3415

Последва литературно-музикална програма, която откри с песен най-малкият музикален талант на училището Красимир Шуманов.  Традиционен танц изпълниха гостите на априлци от румънски град Яш, които са на посещение по линия на проект  „Щастливи, здрави, креативни деца през граници” на програма „Еразъм+” . Последваха изпълнения на вокалната  група „Априлски камбанки”. Рециталът  „Поема за Априлското въстание“ представиха възпитаниците на  Нина Истревска и Мирослав Цветков, музикалното оформление бе на  Жана Райнова.

DSC00813 IMG_3382 IMG_3387 IMG_3410 IMG_3419 IMG_3420

Oborishte.bg

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn