Връчиха наградата „Любородие” на РК ”Традиция”, с. Баня

По време на тържественото честване на патронния празник на Основно училище „20 април” на 19 април в Народно читалище „Виделина – 1865” , кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи Общинската наградата за краеведческа дейност „Любородие” (плакет, диплом  и парична сума) на тазгодишния й носител – Регионален клон „Традиция“ – село Баня.

tradciq banqIMG_4080

РК„Традиция“, село Баня е учреден на 7 май 2007 година. Учредители са 12 човека. В момента родолюбивите баненци са 20. Председател е Ангел Вранчев, а заместник-председател Петко Младенов. През последните 10 години РК „Традиция“ – село Баня взима дейно участие във възстановки на военноисторически събития из цялата страна и различни мероприятия в чужбина. Създава историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ в памет на легендарния заклинател Поп Груйо Бански, в която ежегодно взимат участие над 100 членове на различни клонове от цялата страна. Има учредена собствена наградна система с орден „Първо Велико Народно събрание“ в две степени и звезда на ордена. През годините е получил десетки награди и призове за заслуги. Регионалният клон в село Баня провежда патриотични лекции и открити уроци в училища и читалища. Продължава да издирва факти, документи и снимки за обогатяване на историческата памет както за региона, така и за цялата страна, възстановява военни униформи и принадлежности.

DSC02814DSC02817

„За мен е чест да връча тази награда на истински родолюбци. Те са едни от хората, които палят оная искрица надежда, че това, което е било – не е забравено, а това, което ще бъде – ще си заслужава да се помни”, каза градоначалникът Белишки.

Кметът поздрави учители и ученици с патронния празник, като им пожела да бъдат здрави, все така будни и родолюбиви.

DSC02823

От името на наградените председателят на РК „Традиция“, село Баня Ангел Вранчев благодари на комисията, избрала тяхната кандидатура, и на всички членове на регионалния клон, като подчерта: „Десет години на са малко, не са и много, но ще продължим все така да работим и да даваме пример на вас деца, които трябва да помните, където и да сте по света, че сте панагюрци, че тук е пламнала искрицата, за да се възстанови нашата държава,  държава, в която живеете днес!”

IMG_4095

В началото на тържествената вечер директорът на ОУ „20 април” Минка Ланджева припомни успехите на априлци в различни области. Тя благодари на учители и ученици, че защитават достойно името на родното училище. „Училище „20 април” винаги е залагало на българщината и патриотизма. Името задължава и аз съм щастлива, че тук присъстват отговорни, знаещи и можещи момичета и момчета, на които спокойно можем да поверим бъдещето си”, каза в заключение Ланджева.

DSC02789IMG_4068

Тържеството уважиха с присъствието си председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, представители на Общинска администрация, учители, ученици и родители. Поздравителен адрес за празника бяха изпратили от ХК „Панагюрище”.

IMG_4079

Неповторимият панагюрски говор и красотата на местния фолклор оживяха на импровизираната Панагюрска чаршия с изпълненията на ученици от школото. Текстовете на диалозите бяха на Дида Гемиджиева, а народните песни от сборника „Из панагюрското песенно творчество” на Атанас Сугарев. Постановка и режисура Нина Истревска и Мирослав Цветков, музикалното оформление бе на Ануш Славейкова, а декорите бяха дело на Петя Караджова. Танцът бе по хореография на Петър Немски. Песента „Къде си вярна, ти любов народна” оформи финала на празничната програма и изправи на крака публиката в залата на читалището.

DSC02803 IMG_4072 IMG_4077 IMG_4091 IMG_4094 IMG_4119

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn