Връчиха официално наградата „Любородие“

Днес, 20 април, пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ официално бе връчена наградата за краеведческа дейност „Любородие“. Тази година призът бе присъден посмъртно на Томи Наплатанов за цялостния му творчески и професионален път, и достойните му житейски каузи.

Церемонията бе част от от Общинската годишна програма на тържествата по случай 145-та годишнина от Априлската епопея и от програмата за отбелязване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“.

В организирания поход от училището до мемориалния комплекс, априлци дойдоха предвождани от школското знаме.

Днес, на 20 април 2021 година, ние сме тук, в подножието на историческото Маньово бърдо, където панагюрци са защитавали героично своя град по време на Априското въстание. Отдаваме своята почит и признателност към дедите ни, които доказаха, че свободата не ни е подарена, а извоювана с цената на гроична саможертва и себеотрицание. Днес нашето училище отбелязва своя патронен празник, защото гордо, вече 52 години носи името на тази съдбовна историческа дата. Празникът ни напомня, че традицията е бъдеще, а бъдещето се корени в делата “, каза в приветствието си директорът на Основно училище „Двайсти април“ Дида Карайлева.

Тя обяви тазгодишния носител на наградата Любородие и припомни творческата биография на Томи Наплатанов.“Той си отиде от този свят едва на 50 години, на 14 март 2021 г. Но във всеки от миговете на краткия си живот Томи Наплатанов се ръководеше от вярата, че човек живее с другите, а и заради тях“, каза Карайлева.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави априлци за празника.“Горд съм, че това училище създава хора, които чертаят бъдещето на тази община! Хора, които са наследили онези възрожденски ценности, като стремеж към наука, стремеж към раздаване от своето към общото и стремеж към просперитет“, каза градоначалникът, след което връчи плакета на сина на Томи Наплатанов- Калоян Наплатанов .

За моя баща Панагюрище не беше само родно място, а бе кауза, на която той посвети целия си живот“, каза Калоян. По негова воля, паричната сума към наградата, в размер на 500 лева беше дарена на ОУ „Двайсти април“, в полза на родолюбива кауза.

Мило момче, приемам с възхищение и благодарност от името на цялото училище този жест“, сподели с нескрито вълнение директорът на ОУ „20 април“ Дида Карайлева.

Прозвучаха песни, посветени на България в изпълнение на възпитаници на школото. Прочетени бяха и няколко от стиховете на Томи Наплатанов.

В знак на почит пред героите от Април 1876 година бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Пълен запис от събитието очаквайте по телевизионно студио „Оборище прим“ и в сайта ни Oborishte.bg.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn