Всяка година над 1000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия

367 души са загинали при катастрофи от началото на годината до 30 юли. От тях 16 са деца, сочат оперативните данни на „Пътна полиция“, цитирани от Дир.бг. За първото шестмесечие на годината общият брой на загиналите във „войната по пътищата“ е с 20 повече в сравнение със същия период за 2014 г.
Тежките катастрофи са със 104 повече, като според „Пътна полиция“ основната причина за тях е несъобразена и висока скорост. Общо за периода в страната са станали 3915 пътнотранспортни произшествия, а ранените са 4868. От тях над 480 са деца. Само през юли при катастрофи са загинали 55 възрастни и пет деца, сочи още черната статистика. На 3 юли при четири тежки пътнотранспортни произшествия загинаха петима мъже, две жени, едната от които бременна, и дете. 10 пък бяха ранени.
От Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата съобщиха, че всяка година над 1000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия, като голяма част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Средно по 25 деца годишно губят живота си при катастрофи. Само за три години – от 2011 до 2014 г. в България при пътнотранспортни произшествия са загинали 114 деца, а 4236 са били тежко ранени. Най-голяма е групата на децата, пострадали като пътници в автомобилите на своите родители. В много от случаите те не са били обезопасени с предпазни колани.
Комисията отчита също, че пътната инфраструктура не осигурява необходимата безопасност на децата, особено в районите на детските градини и училищата.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn