Втори национален фестивал на хоровото изкуство се проведе в Панагюрище

Втори национален  фестивал на хоровото изкуство под надслов ”България – една безсмъртна песен”, посветен на 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание се проведе на 28-ми април, в НЧ”Виделина – 1865”, гр. Панагюрище.

Организатори на песенния форум бяха община Панагюрище и НЧ”Виделина – 1865”. Фестивалът се финансира и реализира по Програма за развитие на читалищната дейност на община Панагюрище за 2018 година.

Песенният форум откри председателят на читалището Спаска Тасева. Поздравителен адрес до организаторите и участниците във фестивала беше изпратил кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Във фестивала взеха участие Дамска камерна формация от гр.Сопот с диригент Теодор Добройков, корепетитор Русанка Русанова, Вокална формация „Пловдивски ритми” от гр.Пловдив, с диригент Янко Павлов, Дамски камерен хор от гр.Троян, с диригент Весела Марешка, корепетитор Надежда Бурева и домакините от Смесен хор гр. Панагюрище с диригент Анета Калпакова, корепетитор Цеца Радивчева – Калпакова.

В продължение на два часа, на сцената на панагюрското читалище звучаха възрожденски и патриотични песни, които ще останат завинаги в историята на българската музикална култура.

Проявата нямаше конкурсен характер. Всички състави получиха статуетка, грамота и подаръци- двойния музикален албум на смесен хор гр. Панагюрище„Музикално съкровище от Панагюрище” и сувенир-знаменце на Априлското въстание.

На финала хористи и публика изпяха заедно две от незабравимите песни, посветени на България- „Моя страна, моя България” и „Де е България”.

След фестивала в неформална обстановка, гости и домакини продължиха с още песни, танци и обещания за бъдещи гостувания на хоровите състави.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn