Във връзка с ниските температури, експертите от РЗИ Пазарджик съветват

Във връзка с очакваните ниски температури и влошени метереологични условия РЗИ предупреждава гражданите, да се отнасят с внимание към своето здраве.

Продължителното излагане на студ може да бъде опасно и да доведе до физиологични увреждания, а в краен случай до хипотермия.

Човешкият организъм има ограничен капацитет за справяне със студа.  При по-ниски температури хипоталамусът изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове, което до известна степен предпазва тялото от загуба на топлина. По този начин се поддържа температурата на органите, които са разположени във вътрешността – мозък, сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци. Крайниците и кожата не са така добре защитени. Дори треперенето на мускулите, което се явява реакция на организма към студа, не допринася особено за поддържането на нормална телесна температура при тях. Свиването на кръвоносните съдове, като защитна реакция на организма срещу ниските температури, затруднява кръвотока. Артериалното налягане се повишава. Това може да се окаже рисков фактор за хора с високо кръвно налягане и предразположение към съдови инциденти. Признак, че сърцето страда е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хора със сърдечни проблеми могат да се развият още симптоми на нестабилна стенокардия като задух, сърцебиене и др. При хора с вече съществуващи проблеми със сърдечносъдовата система студът може да предизвика неприятен инцидент, като инфаркт и инсулт. Промените в състава на кръвта настъпват ведната при излагане на ниски температури, не преминават бързо дори при следващо пребиваване на благоприятни условия за организма. За нормализиране състоянието на организма са необходими няколко дни.

Препоръки за предпазване на организма 

* Облеклото да бъде съобразено с ниските температури  – да възпрепятства топлообмена между тялото и околната среда.

*  Премерена и ограничена продължителност на излагането на ниски температури,  според индивидуалните компенсаторните способности на организма.  При усещане за хлад по тялото, измръзнали крайници въпреки движението, престоят навън трябва да се да се прекрати и да се осигури покой на тялото при подходящи температури и на завет.

* Срещу студа помага движението. То трябва да бъде умерено по интензивност, колкото да подобри и поддържа кръвообращението и доставя достатъчно кръв към периферията на тялото. При наличие на каквото и да било заболяване физическото занимание не трябва да е продължително.

*Излагането на ниски температури трябва да е постепенно –  да се осигури плавен преход от топло към студено. Плавният преход и по-малката температурна разлика дава възможност на организма да се адаптира и издържи на неблагоприятното за него излагане.

*След пребиваване на студено трябва да се осигури достатъчен покой на организма в благоприятна за него среда.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn