Възможност за удължаване срока на преброяването на населението през 2021 година

Депутатите дадоха възможност за удължаване срока на преброяването на населението през 2021 г. с промени в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, внесени от ГЕРБ. До изменението се стигна заради епидемичната обстановка, породена от пандемията от коронавирус. Целта на предложения законопроект е да създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка Министерският съвет да може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Предложението бе подкрепено почти единодушно. Припомняме, че вчера председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски призова да се отложи началото на преброяването на населението заради епидемичната обстановка.

Основен мотив е опасността за здравето на хората и преброителите, които все още не са обучени, тъй като в момента не е редно да се събират много хора на едно място. Според НСИ обаче преброяването не може да се отложи с една година, тъй като ЕС изисква то да се проведе през 2021 г.

Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища, уточняват ото НСИ. Един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители. Заплащането на преброителите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради. Припомняме, че Националният статистически институт обяви през ноември, че е набрал необходимият брой преброители и контрьоли за Преброяване 2021, след като беше удължен срокът преди това.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn