Възстановка на сватба с типични местни ритуали представи Ансамбъл „Ламба Ламба“, с.Оборище в Копривщица

Възстановка на традиционна „Меченска сватба” представиха на 28-ми юли, в Копривщица самодейците от Ансамбъл „Ламба Ламба“ при НЧ“Св.Св.Кирил и Методий-1912″ с.Оборище, с ръководител Маргарита Наплатанова.

В рамките на характерното за летните месеци съботно „Мегданско хоро” във възрожденския град, оборищенци пресъздадоха едни от най-важните моменти свързани със сватбата- воденето на кума, вземането на делвата, даването на даровете, бръсненето на младоженеца.

Обичаят повелява рано сутринта в неделя из селото да тръгнат „калесари“ да калесват (канят). Първо минават през невястата да ѝ занесат „кордел“ – дълга бяла лента от коприна или друг плат, който се поставя надълго под булото на невястата за украса. След като деверите се върнат, сватбарите са вече готови и тръгват към кума и кумата. Заедно с тях отиват да вземат булката и под съпровода на песента „Ела се вие, превива“ отиват в момковите двори, където ги посреща свекървата с дарове. Младоженката носи синя плисирана пола, а младоженецът е облечен в син сватбарски костюм. Въвеждат ги в новия им дом и започва даряването на кумовете, на младоженците, на сватовете и на всички гости.

„Паметта на поколенията е жива, щом традицията е жива! Благодарим на групата, съхранила традициите, запазили ни българи!”, написаха в социалните мрежи от Народно читалище „Хаджи Ненчо Дончев Палавеев – 1869“ Копривщица, организатори на събитието.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn