Вълнуващ, изпълнен с усмивки, настроение и празнична атмосфера бе първият учебен ден в община Панагюрище

Във всички образователни институции на община Панагюрище, училища и детски градини, първият звънец удари и даде началото на учебната 2021-2022 година, тържествено и спазвайки мерките, наложени от условия на извънредната епидемична обстановка в страната. 

Празнична атмосфера изпълваше училищните дворове на 15 септември. 

За да споделят вълнението и положителния заряд на първия учебен ден, на училищните тържества присъстваха и много родители и гости.

Химнът на Република България и тържественото издигане на националния трибагреник поставиха началото на официалните церемонии. С „Добре дошли” бяха приветствани ученици, учители и родители от директорите на училищата.

Много вълнуващ, изпълнен с усмивки, настроение и празнична атмосфера бе първия учебен ден за всички. Той бе особено важен и специален за първокласниците , които тази година за първи път прекрачиха прага на българското училището и класната стая. В общината първолаците са общо 160, разпределени в 10 паралелки: 61 деца – в СУ „Нешо Бончев“, 52 деца – в ОУ „Проф. Марин Дринов“, 32 деца – в ОУ „20 април“, 11 деца – в училището в село Попинци, 4 деца – в училището в село Поибрене.

Присъствието ни днес тук, сред вас, е израз на нашето желание да изразим и съпреживеем заедно силата на посланията на днешния празничен ден – вълнението от новото начало, светлината на знанието, вярата, надеждата и любовта към родното училище, към учителя, към приятелите. Пожелавам на всички да чувстваме вдъхновението на тези безценни духовни опори… И нека не позволяваме физическата дистанция, която ни налагат предизвикателствата на днешния ден, да се превърне в духовна дистанция на утрешния… Училището не е само дом на знанието. В него гори светликът на виделината на будителство днес …“, бяха част от думите на госпожа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, която със своя екип от отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ присъстваха на празничните събития.

Първи през арката на знанието в ОУ“20 април“ преминаха нетърпеливите първокласници.“Успехи по пътя на знанието“, пожела им директорът на школото Дида Карайлева. Нов „Кът за изкуство“ в училището посрещна посрещна априлци в първия учебен ден.

Вълнуващ и тържествен бе празникът в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Тържествено стартира новата учебна година и в СУ“Нешо Бончев“

В Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище през учебната 2021/2022 година ще се обучават общо 89 ученици по минни специалности, заявени от „Асарел-Медет“ АД, като 13 от тях за пръв път прекрачиха прага на учебното заведение. Общо 19 младежи от 11. и 12. клас пък ще се обучават в реална работна среда в компанията, под ръководството на наставници. Първият учебен ден беше изключително вълнуващ за новия помощник учител по английски език Чейс Форстър. Той е тук по програма „Фулбрайт“, с подкрепата на „Асарел-Медет“ и „Оптикоелектрон“.

На този празничен ден детските градини също посрещнаха своите възпитаници с украсени дворове и занимални, огласени от детски песни. Всяка група в детските градини организира свой празник на знанието, изпълнен с безброй незабравими преживявания, с пожелания за здраве и весели игри, много снимки и подаръци. През тази учебната година осемте общински детски градини посрещнаха 695 деца, разделини в 30 групи.

За десета поредна година, в навечерието на първия учебен ден, Община Панагюрище дари на всички образователни институции в общината дръвчета, които учители и ученици да засадят в дворовете на учебните заведения и да отглеждат заедно с любов. Всяко засадено дърво е символ на ново начало. Младото дръвче носи в себе си символиката на живота – започва с крехки корени, които с времето здраво се захващат за земята, и клони, устремени все по-нагоре към слънцето и небето. Точно като човешкият стремеж към развитие и успех. 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn