Вълнуващ юбилеен концерт на ОУ „Проф.Марин Дринов”

Със стилен и емоционален концерт, тази вечер в голямата зала на Театър Дом-паметник, дриновци отбелязаха 180 годишнината от рождението на своя патрон проф. Марин Дринов.

Приветствие към присъстващите отправи директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ Екатерина Футекова.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки поздрави Дриновци с патронния празник на училището. Той пожела на учениците да бъдат непокорни, но разумни, да бъдат нестандартни, но отговорни, да съхраняват своето древно наследство от мъдрост и дух и да използват неговата сила, за да сбъдват мечтите си. Кметът Белишки пожела на учителите и занапред с вяра, възрожденски дух и любов към децата да продължават да посяват зрънцето на знанието, да ги водят за ръка в света на науката. „Продължавайте да защитавате авторитета на Вашето училище и носете достойно името на иновативно училище. Уверявам ви, че в името на тази цел винаги ще имате подкрепата на Община Панагюрище.“, допълни още кметът на община Панагюрище.

Поздрав по повод 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов и патронния празник на училището отправи и акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН. Академик Ревалски благодари на Община Панагюрище за доброто сътрудничество през годините и връчи на кмета на община Панагюрище плакет на Българска академия на науките като знак на почит и уважение към организираните събития, свързани със съхраняването на националната ни идентичност.

С почетен плакет за принос към развитието и просперитета на ОУ „Проф.Марин Дринов”  бяха удостоени бившите директори на училището Дочка Кацарева и Нора Кунчева.

„Благодаря за вниманието към учителите-ветерани, които през годините работеха за успехите и прославата на училище „Проф.Марин Дринов” за мен е чест и гордост, че съм една от поколенията Дриновци”, каза Дочка Кацарева.

„Професионално е тръпка, като човек-много развълнувана! Благодаря ви”, сподели Нора Кунчева.

На своето първо работно съвещание на 4 септември 1953 година, педагогическият колектив, ръководен от първия директор на училището Атанас Сугарев, приема училището да носи името на именития панагюрец – виден български учен, пръв министър на народното образование, строител на Нова България – професор Марин Дринов. От 1954 година за директор на училището е назначен Димитър Петров.

Директорът на ОУ „Проф.Марин Дринов”  Екатерина Футекова благодари на всички, които са свързани с историята и развитието на училището, защото, както е казал професор Марин Дринов „Човек не живее на този свят сам за себе си, а трябва да се грижи първо за доброто на народа си”.

В концерта се включиха настоящи и бивши възпитаници на ОУ „Проф.Марин Дринов”. На сцената редом до своите ученици бяха и техните учители.

Концертът завърши с песента „Българийо, обичам те”, по текст на Дочка Кацарева, химн на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, провеждащ се в Панагюрище вече 14 години.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn