Външни хора да нямат свободен достъп до учебни заведения, поискаха от Съвета на децата

Съветът на децата към ДАЗД не искат външни хора имат свободен достъп до учебни заведения и пряк контакт с учениците. Това се посочва в обръщение на Съвета по повод на трагичния инцидент в двора на училище в Сливен, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
Насилието е един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България; то се случва всеки ден – в семейството, в училището, на улицата, се отбелязва в обръщението.
От Съвета на децата предупреждават, че когато връстниците им се притесняват да разкажат за тормоз, насилието остава скрито и винаги води до неблагоприятни последици.  Те призовават техните връстници да споделят проблемите си с родители, учители, училищни психолози, както и на безплатната национална телефонна линия за деца 116 111, където денонощно и анонимно могат да потърсят помощ.
„Обръщаме се към възрастните, от които зависи, ние, децата, да живеем и растем в сигурна и безопасна среда – родители, общественост, институции. Чуйте нашия глас! Направете така, че България да не губи повече нито едно свое дете. Защото ние сме гаранцията за утрешния ден на България. Нека растем щастливи в сигурна и безопасна среда! Нека заедно запазим бъдещето на страната!“, пише още в обръщението.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn