В армията ще бъдат приемани по-млади войници

В армията ще бъдат приемани по-млади български войници и съответно същите ще бъдат пенсионирани по-рано. Предвижда се най-младите във военните редици да са на 28 години, а не както досега на 32 години.
Възрастта, до която ще служат редовите армейци, се намалява от 50 години на 46 години.  Новите правила ще влязат в сила от следващата година, ако Народното събрание ги одобри. За вече постъпилите на служба ще важат досегашните.
С промените се повишава до 55 години и пределната възраст за сержантите, офицерските кандидати, младшите офицери, офицерите със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години.
С новите наредби ще се бори и трайният недостиг на кадри. Ще се създаде възможност съкратените и напусналите през последните десет години да постъпят повторно на военна служба.
Приети са промени и в Закона за резерва, който регламентира подготовката на гражданите за защита на страната при кризисни ситуации. Въвежда се опция по време на обучението на доброволен принцип да се провеждат практически занятия с използване на оръжие.
Сред предложенията е да се създаде и Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и българи, желаещи да придобият армейските си знания и умения.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn