В Баня почетоха Тодоровден

И тази година в село Баня отбеляза подобаващо Тодоровден. Празникът започна с традиционното карнавално шествие, което тръгна от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова.

DSC08265

1На площада тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Самодейци от местното читалище „Пробуда -1872“ пресъздадоха историческата постановка „Волята на Тангра: Да бъде вековечна и благословена земята българска”. В ролята на Хан Аспарух се превъплъти Ангел Вранчев.

DSC08277Участие в празничната програма взе и ансамбъл „Веселие“- гр. София, с художествен ръководител Орлин Иванов. В обедните часове на стадиона край селото започнаха състезанията, които  преминаха в 5 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци, майсторска езда на кон с препятствия и слалом с каруци, така наречената змейка. Проведоха се и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила.

777 1q1 33Официални гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов. Гостите на празника бяха поздравени от градоначалника Белишки и от кмета на Баня Стоян Ножделов.
DSC08275Прочетен бе традиционният хумористичен ревизионен акт, след което бяха наградени победителите в различнит888009е дисциплини. Първенците ще получат вакли агънца, купи, грамоти и амуниции за животните. Ще бъде отличен най-атрактивният участник в празника, всички включили се в карнавала също ще получат награди.
„Тодоровден 2016“ в село Баня се провежда с финансовата подкрепа на Община Панагюрище, спонсори и дарители.

66Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn