В библиотеките да се обособят класни стаи, предвижда споразумение между две министерства

В библиотеките да се обособят класни стаи, предвижда споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата. Това е трето такова, като предишните включиха музеите и театралните институции в образователната среда. През изминалата година над 7000 ученици от 226 училища в страната са посетили такива институции.

Целта на модула за библиотеките от подписаното споразумение между двете министерства е да се разшири интереса на учениците към българска култура, идентичност, традиции, и утвърждаване на духовните ценности на страната, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев: „Най-важното на този модул е да се формира отношение към четенето. Факт е, че днес книгата и библиотеките са в трудна конкуренция с интернет, децата четат все повече чрез екрани. Учениците, които са на по-голяма възраст, много повече могат да научат чрез електронните устройства, но пълноценната комуникативна компетентност изисква и другия вид четене – на книги и в библиотеката”.

Предвиденият бюджет за дейностите е 300 хил.лв. По данни на МОН от 2277 училища в страната – от тях 1386 са с библиотеки.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn