В Деня на розовата фланелка МКБППМН организира тренинг на тема: „Избирам доброто, не на насилието и тормоза“

По повод  днешния световен ден за борба с тормоза в училище популярен още като  „Ден на розовата фланелка“, Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните към Община Панагюрище, организира тренинг за ученици от 8 до 12 клас на тема: „Избирам доброто,  не на насилието и тормоза“, съобщи секретарят на комисията Мария Калпакова. Мероприятието ще се състои от 13:30 часа, в семинарната зала на МКБППМН /втори етаж на ДГ „Брезичка”.

Всяка година, в последната сряда на февруари, отбелязваме международния „Ден за борба с училищния тормоз“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. Всичко започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

Статистиката показва, че всяко второ дете на възраст от 10 до 16 г. е преживяло или е било свидетел на акт на насилие. Всеки трети ученик от 4 до 7 клас е бил изнудван за пари от по-силни ученици. Всеки четвърти ученик на възраст от 10 до 14 г. казва, че е бил тормозен по интернет поне веднъж през учебната година. За насилието не трябва да се мълчи. Всяко дете, което се чувства застрашено, може да получи подкрепа на националната телефонна линия за деца 116 111.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn